У Дніпропетровську розпочали опитування жителів щодо варіантів нової назви міста. Висловитись щодо цього дніпропетровці можуть, заповнивши спеціальну форму на офіційному інтернет-сайті міської ради.

Станом на неділю, 26 липня, найбільше голосів набрала назва Дніпро (48,5 відсотка). Загалом учасникам голосування пропонують обрати одну з 9 назв: Дніпропетровськ, Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав, пише Радіо Свобода.

За даними з міськради, жителі, які мають інші пропозиції щодо перейменування міста, мають надати пропозицію в письмовій формі на імʼя в. о. міського голови з обов'язковим обґрунтуванням.

Читайте також: Вулицю Щорса в Києві перейменують на Коновальця

Окрім того, як поінформували в міськраді, з 13 серпня у районах міста розпочнуться громадські слухання щодо варіантів нової назви міста. Згідно зі Статутом територіальної громади Дніпропетровська, слухання відбудуться в усіх 8 районах міста, в будівлях райрад.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Щотижня в Дніпропетровську відбуваються засідання спеціальної комісії міськради з питань зміни топоніміки. Раніше в цій комісії заявляли, що фахівці наразі розглядають кілька основних варіантів нової назви Дніпропетровська – Дніпрослав, Січеслав, Дніпро, Дніпровськ тощо. За даними соцопитування 2010 року, кожному третьому жителю Дніпропетровська не подобалась назва.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

Так звані закони про декомунізацію мають бути втіленні в життя за півроку. Перейменування вулиць та площ ухвалюється на місцевому рівні. Що ж до зміни назв міст, то остаточне рішення за парламентом.