У Києві річницю завершення Майдану вшанують концертом-реквіємом, посмертним нагородженням зірками Героів України родин загиблих на Майдані, церковним передзвоном усіх церков та встановленням на місці загибелі людей на Інституської та Грушевського прожекторами-променями.

"Урочисті заходи почнуться 19 лютого о 18.00 з хвилини мовчання. У 18.30 відбудеться всеукраїнський передзвін в пам'ять про дзвони церков під час Євромайдану. Ми закликали церкви усіх конфесій долучитися до акції", - розповів колишній міністр культури України Євген Ніщук.

На вулицях Грушевського, Інститутської та Хрещатику будуть встановлені прожектори, направлені у небо. Вони символізуватимуть "промені гідності" на місці кожного загиблого під час Майдану рік тому. "Це буде знак світла та енергії людей, які вже на небесах і бачать нас тільки звідти", - пояснив ідею інсталяції Ніщук.

О 19.00 відбудеться концерт-реквієм, під час якого Симфонічний оркестр зіграє "Реквієм" Моцарта, а Пікардійська терція заспіває "Пливе кача". Перед концертом відбудеться нагородження рідних загиблих героїв Небесної сотні.

"Верховна Рада не встигла прийняти Закон про нагородження зіркою Героя України для іноземних громадян, тому Жізневському, Кіпіані та Нігояну поки таку зірку дати не зможемо", - пояснив Ніщук.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На центральної площі столиці виступлять піаністи, які грали на фортепіано під час подій на Майдані біля палаючих барикад". У музеї Гончара триватиме виставка артефактів з Майдану, в Українському домі протягом дня триватимуть зустрічі, обговорення, спогади та презентації книг.

21 лютого активісти розвішають білі витинанки на дерева біля місць загибелі людей. Наступного дня відбудеться хода пам'ятними місцями Майдану, яку закінчать молебнем.