У селищі Черняхів Житомирської області журналісти та соціальні працівники знайшли чоловіка, котрий 25 років просидів у квартирі.

"Знай" зясував подробиці незвичного ув'язнення.

Родина Салюк – мати Ольга та її син Олександр живуть у п'ятиповерхівці по вулиці Калініна на окраїні селища. Сусіди підняли паніку та викликали журналістів, стверджуючи, що давно не бачили Олександра, а у квартиру мати їх не впускає.

"Салюки живуть досить бідно. Від спілкування відмовляються, на контакт не йдуть. У квартирі антисанітарія", - кажуть у місцевому відділі праці та соціального захисту населення.

Читайте також: Археологічна сенсація: поруч зі Стоунхенджем знайшли новий монумент

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Георгій Чаусов, старший будинку, де мешкає родина стверджує, що неодноразово сусіди пропонували свою допомогу.

"Ольга виходить рано вранці, з відром до колонки для того, щоб набрати води. Сусіди пропонували відремонтувати в її квартирі проржавілі водопровідні труби і відновити водопостачання. Але вона відмовляється. Сина нікому не показує. Сусіди почали думати, що Олександра немає в живих, а Ольга приховує його смерть, щоб продовжувати отримувати його допомогу по інвалідності. От і вирішили з'ясувати, живий він чи ні", – розказав чоловік.

Він пояснює, що у квартирі, окрім матері та сина живуть ще десяток котів. Води та туалету немає. Мати не випускає сина на вулицю, а сама виходить тільки тоді, коли стемніє, аби не спілкуватися з сусідами.

На прохання журналістів, Ольга Салюк показала їм живого сина. З'ясувалося, що чоловіку 43 роки, 25 з яких він провів у квартирі. До справи взялася міліція та соціальна служба.

"Жінка розказала, що у сина психічний розлад. Коштів на лікування та реабілітацію вона не має. Тому вона не випускає його на вулицю, аби не наробив шкоди", - пояснюють в соціальній службі.

Сусіди пояснюють, що не здіймали галасу, тому що бачили, як Ольга купує ліки в аптеці для сина, рік тому у квартиру зайшов комунальник, який зробив зауваження Ользі з приводу антисанітарії.

Читайте також: Помер найнижчій чоловік у світі

Коли журналісти запитали у Олександра, чому він не виходить гуляти на вулицю, не спілкується з сусідами, той відповів: "Мені вдома краще". Розмовляє Олександр погано, відразу видно, що самітництво вплинуло на мову. Пояснює свою хворобу так: "У дитинстві захворів на грип, була температура, впав, стало трясти". Каже, що лікар, медсестра, соцпрацівники до них не приходять. І сусіди не заходять в гості.

Коли історія стала відомою, соціальні служби призначили соцпрацівника, який буде контролювати родину.

Секретар селищної ради Тетяна Тарнавська розказала, що місцева влада прийняла рішення замінити труби та встановити родині каналізацію і відновити водопостачання.

Медики спробують з'ясувати, чи є Олександр дієздатним чи ні.

Схожий випадок стався на початку року у селі Терни, Лубенського району, Полтавської області. Там знайшли двох сестер, які з раннього дитинства живуть замкнутими в напівзруйнованій будівлі під наглядом батька.

Сусіди так само роками не бачили їх навіть у дворі. Позбавлені сонячного світла, навчання в школі, нормальної їжі і елементарних побутових умов дівчата прожили так 27 років.

Поки дівчата перебувають у лікарні, у майбутньому їх переведуть до інтернату. Для батька за ув'язнення дочок закон не передбачає покарання.