Українець Геннадій Афанасьєв може не вийти з російської в'язниці.

Як повідомляє Gazeta.ua, про умови перебування головного свідка у справі засудженого на 20 років українського режисера Олега Сенцова розповів його адвокат Олександр Попков.

Правозахисник наголосив, що у Геннадія найбільш вразливе становище, адже його катували ще в окупованому Криму, проте ці свідчення не зафіксовані.

Саме тому, довести це в європейський судах по захисту прав людини буде практично неможливо.

Справу Афанасьєва у ЄС можна порушити по темі громадянства, адже головний свідок вважає себе українцем, а російські слідчі виманають від нього підписувати документи, де він значиться громадянином Росії.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Така ситуація була й у Олега Сенцова, оскільки в Кримк усім автоматично видали російське громадянство, проте можна зберігати українське.

Попков наголосив, що Афанасьєв перебував більше місяця в жахливих умовах та його тільки етапували на зону в республіці Комі. Там його помістять у єдине приміщення камерного типу, де перебувають рецидивісти, вбивці, ґвалтівники.

Адвокат сказав, що Геннадій сам знає, що може не повернутись з російської в'язниці, адже після семи років йому можуть "написати" ще одну справу.

Читайте також: Портрети українських політв'язнів розмістили у стінах МЗС (фото)

Нагадаємо, що у Києві під проливним дощем святкували 25-ий день народження головного свідка у справі Сенцова, який забрав свої свідчення.