Сьогодні в Україні відзначають 19-річчя з дня ухвалення Конституції.

З нагоди цього дня у столиці проведуть низку офіційних заходів за участю керівництва міста і держави.

Також, на киян та гостей міста чекає спеціальна програма в рамках Kyiv Open Air. А на центральній вулиці столиці відбудеться автомобільне ралі.

Про це повідомляє Корреспондент.

У центрі Києві з 27 по 28 червня частково обмежили рух транспорту на Хрещатику, де проведуть акцію "Молодь України за здоровий спосіб життя".

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Заборона руху буде діяти з 22:00 26 червня до 12:00 28 червня, на ділянці від вулиці Богдана Хмельницького до вулиці Прорізної.

Читайте також: Україну поділять на повіти і громади

Довідка. Конституцію України прийняли 28 червня 1996 роки після дебатів між прихильниками виконавчої влади і народними депутатами, що відстоювали широкі повноваження парламенту.

Над проектом Конституції депутати працювали в сесійній залі всю ніч.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет та територіальну цілісність.

Конституція України має найвищу юридичну силу в державі. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Разом з тим Конституція за свою історію пережила кілька трансформацій. У 2004-му при президенті Вікторі Ющенко взяли конституційну реформу. Її суть в парламентсько-президентської форми правління.

У 2010-му Конституційний суд цю реформу скасував і тодішній президент Віктор Янукович отримав широкі повноваження.

Наразі, Конституційна комісія має намір закріпити в перехідних положеннях зміненої Конституції дію закону про особливий режим в деяких районах Донецької та Луганської областей.

У свою чергу, Порошенко збирається внести до парламенту законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації наступного тижня.