Вчені вперше зафіксували надзвукові іоносферні плазмові потоки, які здатні розжарюватися до 10 тисяч градусів за Цельсієм над атмосферою Землі.

Про це спеціалісти розповіли на науковій конференції Swarm Science Meeting у Калгарі (Канада).

Гіпотезу про те, що сонячний вітер, взаємодіючи з іоносферою і магнітосферою Землі, створює над планетою впорядковані течії заряджених часток, сформував норвезький фізик Крістіан Біркеланд ще у далекому 1908 році. Це явище формується на висоті від 80 до 1000 кілометрів.

За словами спеціалістів, саме "струми Біркеланда" грають роль у формуванні в атмосфері нашої планети таких явищ як полярне сяйво та інших висотних явищ.

Нещодавно дослідники за допомогою трьох європейських космічних апаратів Swarm зафіксували надзвукові іоносферні плазмові потоки. Як наслідок дії потужних магнітних полів, плазма має здатність розганятися до надшвидкості та розжарюватися до десятків тисяч градусів за Цельсієм, чого ми не звикли чекати від нашої, в цілому мирної, планети.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Поширюючись до полюсів Землі, ці потоки отримують додаткову енергію, після чого частина з них відправляється далі у космос.

Вчені з'ясували, що сила надзвукових плазмових потоків у Північній півкулі вища, ніж у Південній, що є причиною цього явища, фахівцям ще належить дослідити.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", міжнародна група вчених провела серію досліджень, в ході яких прийшла до висновку, що Сонце і Земля можуть в майбутньому перетворитися на чорні діри.