З 26 по 28 травня в Києві вшосте відбудеться серія міжнародних велогонок Race Horizon Park 2017. Як і в минулому році, програма змагань буде складатися з п'яти одноденних гонок. Чоловіки будуть змагатися в рамках вже звичних для них стартів категорії 1.2: Horizon Park Race for Peace (26 травня), Horizon Park Race Maidan (27 травня) і Horizon Park Race Classic (28 травня), тоді як 27-гота 28-го травня відповідно другий рік поспіль пройдуть жіночі гонки:Horizon Park Women Challenge і VR Women ITT.

На даний момент для участі в чоловічих перегонах в рамках Race Horizon Park зареєструвалися 19 команд з 12 країн, серед яких Азербайджан, Білорусь, Данія, Ізраїль, Італія, Казахстан, Кувейт, Польща, Чехія, Сербія, Кувейт, США.

Головними конкурентами для українського велоклубу Kolss-BDC, який з 2013-го року вигравав абсолютно всі гонки в рамках традиційних київських стартів, імовірно стануть Synergy Baku Cycling Project з Азербайджану, Minsk Cycling Club з Білорусі, GM Europa OVINI з Італії та Wibatech 7r Fuji з Польщі.

У свою чергу, для участі в жіночих змаганнях вже заявилися п'ять іноземних велоклубів з Білорусі, Великобританії, Чехії, Нідерландів та Ізраїлю, найяскравішим з яких є відома британська команда WNT Pro Cycling Team.

"Українські любителі велоспорту побачать в Києві унікальний за своєю різноманітністю і якістю міжнародний пелотон, – каже Олександр Башенко, президент Федерації велоспорту України та голова організаційного комітету Race Horizon Park. – Сьогодні ми досягли того етапу в розвитку гонки, коли ми як організатори не просто більше не вмовляємо зарубіжні команди приїхати до нас. Тепер ми вирішуємо, хто гідний вийти на старт в Києві, а хто ні. Думаю, це чітко свідчить про той успіх, якого ми досягли з Race Horizon Park за останні шість років".

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Незважаючи на те, що київська гонка з кожним роком все більше набирає популярність у зарубіжних учасників, Олександр Башенко не поспішає піднімати категорійність змагань. Причина лежить в турботі про розвиток українського велоспорту: "Нинішня категорія гонок в рамках Race Horizon Park, 1.2 від Міжнародного союзу велосипедистів, на папері не надто висока. Але тільки з такою категорією величезна кількість регіональних українських команд можуть приїхати до Києва, щоб позмагатися з професіоналами з усього світу і набрати безцінний для них досвід. Якби загальний рівень українського велоспорту був вищим, ми б давно заявили Race Horizon Park як мінімум під категорію 1.1. Це не питання бажання організаторів, принципово ми тільки «за», але не зараз".

Як і рік тому, відкриває серію київських стартів велогонка Horizon Park Race for Peace (26 травня), що пройде в смт. Чабани по відремонтованому "Олімпійському кільцю", на якому довгі роки тренувалися збірна Радянського Союзу, а пізніше й України. Учасники подолають 16 кілець і проїдуть в цілому 134 кілометрову дистанцію.

"Для нас приймати Race Horizon Park – це велика честь, – зазначає Олександр Киризліев, глава чабанську селищної ради. – Ми дуже раді, що мешканці Чабанів другий рік поспіль побачать велоспорт найвищого рівня. Але для нас це не просто велогонка, а ще й стимул до подальшого ремонту доріг і розширення меж Києва. Horizon Park Race for Peace – це черговий знак того, що за межею міста Києва життя не закінчується".

Візитною карткою Race Horizon Park 2017 знову стане суботня гонка, Horizon Park Race Maidan (27 травня), що традиційно проходить в День Києва. Цього року суботній старт зберіг свою родзинку, проїзд по Майдану Незалежності, Європейській площі та усій вулиці Хрещатик, але суттєво змінив саме кільце: тепер гонщики проїдуть рекордне по довжині коло в 19 км, аж до Проспекту Перемоги і м. Нивки (всього 8 кіл, сумарно 154 км).

Щорічно Horizon Park Race Maidan відвідують десятки тисяч глядачів, що не може не радувати Олексія Трофимова, начальника управління молоді та спорту КМДА: "Ми завжди підтримували і будемо підтримувати проведення велогонок в Києві. Ми як місто дуже раді надати наші дороги для гонщиків і всіляко допомогти в організації. Race Horizon Park – це не тільки популяризація велоспорту в Україні, а й великий івент, який створює туристичну привабливість Києва у всьому світі. В цьому плані велоспорт грає для нас величезну роль: наприклад, незадовго до Race Horizon Park, 20-го травня, ми відкриємо оновлений київський велотрек".

Недільна гонка Horizon Park Classic (28 травня) пройде за класичним маршрутом в Солом'янському районі Києва зі стартом і фінішем біля бізнес-центру Horizon Park Business Center на вулиці Миколи Грінченка, 4. Гонщики подолають 96 км в 12 колах.

"Саме з цієї гонки в 2011-му році, тоді ще на національному рівні,й почалася історія Race Horizon Park, – каже голова організаційного комітету Олександр Башенко, для якого старт в неділю є домашнім. – Тому вона і носить горду назву Classic: до неї звикли, її полюбили і тренери, і гонщики. Але це дуже складний маршрут, розрахований в першу чергу на гірників. І до фінішу на Horizon Park Classic рідко доїжджає хоча б половина пелотону".

За аналогією з минулим роком, жіноча гонка Horizon Park Women Challenge (27 травня) відбудеться на тому ж кільці, що й чоловіча Horizon Park Race Maidan. Гонщиці проїдуть 12 кіл, 72 км загальна дистанція. А велогонка з роздільним стартом VR Women ITT (28 травня) традиційно відбудеться в Вишгородському районі Києва. Але трохи за скороченим маршрутом: Сухолуччя, Толокунь, Ясногородка та назад, усього 28,8 км.

"В минулому році ми досить спонтанно включили жіночі змагання в календар Race Horizon Park. Українським спортсменкам потрібно було набирати очки, щоб потрапити на Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро, тому ми вирішили їм піти на зустріч, – пояснює Олександр Башенко. – Експеримент себе повністю виправдав, тому ми тепер будемо проводити жіночі старти щороку. Це величезна можливість для українських велосипедисток проявити себе на домашній арені".

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, Україна здивувала світ результатами на чемпіонаті Європи з дзюдо.