Нещодавно в Росії заблокували месенджери Blackberry, Imo і Line з-за відмови розробників передавати спецслужбам відомості персональні дані користувачів та інформацію про їх активності. Раніше в РФ була заблокована і соцмережа Linkedin із-за відмови переносити в країну персональні дані росіян в рамках "закону Ярий".

Експерти відзначають, що сьогодні під загрозою блокування виявилися і більш популярні месенджери - Viber, WhatsApp і Telegram. Представник Роскомнадзора зазначив в інтерв'ю виданню Правда.Ру, що такі заходи щодо будь-якого месенджера можуть стати реальністю: “Так, WhatsApp, Viber та Telegram можуть бути заблоковані хоч завтра, якщо таке рішення буде прийнято компетентними органами. Чисто технічно тут немає якихось позамежних складнощів: це може бути блокування як просте, так і для особливо хитрих".

Під простий блокуванням розуміється видалення програм месенджера з магазинів додатків Google Play і App Store для російського ринку, блокування їх сайтів і IP-адрес серверів. Такий блокування буде достатньо для більшості користувачів.

Дивись як можна легко обійти просте блокування сайту на комп'ютері:

Під блокуванням "для особливо хитрих" розуміється використання спеціального обладнання DPI, яке аналізує і блокує трафік месенджерів на самому базовому рівні і не дозволить використовувати VPN або інші хитрощі для обходу блокування.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Таким чином, якщо месенджери видмовляться передавати спецслужбам РФ персональні дані користувачів, їх чекає блокування на території Росії.

Раніше портал Знай.иа повідомляв, що Роскомнадзор остаточно заблокує Rutracker.