У Міністервстві економічного розвитку і торгівлі України склали "Індекс паски", який відображає подорожчання головної страви Великодня у цьому році у порівнянні з минулим.

Про це повідомили на сторінці відомства у Facebook. Цього року випікання паски у домашніх умовах обходиться українцям у 29,81 гривні. Це на 35,3% більше, ніж рік тому.

Зазначається, що найбільше подорожчало вершкове масло - на 34%. Воно ж значним чином і вплинуло на кінцеву вартість паски, адже складає близько 30% від вартості усіх інгредієнтів. У 2016 році цей молочний продукт коштував 103,99 гривень за кілограм, цього року - 140,22 гривні.

Подорожчали також молоко (+34,3%, 12,38 гривні за літр у 2016, 16,63 гривні зараз), родзинки (+17,8%, 90 грн/кг - 106 грн/кг), цукор (+17,5%, 14,03 грн/кг - 16,48 грн/кг) та яйця (+12,9%, 9,63 гривні за десяток - 10,87 гривні).

Решта інгридієнтів подорожчала не більше, ніж на 9%. Не змінились ціна на цукрову пудру. Вона як коштувала 40 гривень за кілограм рік тому, так і коштує сьогодні.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

У Міністерстві також зазначили, що “Індекс паски” не є офіційним макроекономічним показником та не відображає інфляцію чи індекс споживчих цін.

"Згідно з консенсус-прогнозом Мінекономрозвитку інфляція в 2017 утримається на рівні 11% (грудень 2017 до грудня 2016)", - додали у повідомленні.

Як повідомляв портал "Знай.ua", мер Києва Віталій Кличко самостійно спік паски на Великодень, але скористався допомогою кухаря.