Вадим Новинський, лідер Партії миру переконаний, що мінський процес необхідно удосконалити і перезапустити. Про це він розповів в інтерв'ю газеті Сьогодні.

Зокрема, одним з головних меседжів Плану Новинського є необхідність законодавчо закріпити мораторій на втручання політиків у гуманітарні питання, які – як показує досвід – не поєднують, а розділяють країну. Сюди відносяться будь-які ініціативи щодо мовної, конфесійної політики, політики у сфері історичної пам'яті повинні бути відкладені до відновлення в країні миру і стабільності.

Наступне, на чому наполягає Новинський у своєму плані, влада повинна ініціювати новий конституційний процес, який також повинен передбачати компроміси з нині непідконтрольними територіями: розширення повноважень регіонів за італійським зразком (збереження унітарного статусу держави з диверсифікацією рівня інтеграції регіонів), права місцевого самоврядування, взаємини з центральними органами влади).

«Необхідний прямий діалог між українською владою і владою самопроголошених республік. На першому етапі в ролі посередника може виступити Церква – єдиний інститут, що користується довірою громадян і має вплив як на території України, так і на території непідконтрольних республік (а також на території Криму, але це інше питання). Церква вже продемонструвала успіх у справі обміну полонених у грудні минулого року, коли завдяки ініціативі Блаженнішого Митрополита Онуфрія в Україну повернулися понад 70 солдатів і офіцерів, які перебувають у полоні», це третій пункт плану політика.

Далі, по-четверте, він упевнений, що необхідно рішення Ради національної безпеки і оборони України за розблокування Донбасу і про початок економічної взаємодії, торговельних і фінансових операцій, в-п'ятих, розробити комплексну програму відновлення Донбасу і програми пріоритетного розвитку галузей економіки, актуальних для Донбасу.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Шостий пункт стосується введення миротворців.

«Спочатку – на лінію розмежування (для забезпечення виконання перших пунктів Мінського угоди), а далі, після стійкого перемир'я – на всю територію самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" для здійснення головного завдання: забезпечення чесного волевиявлення громадян під час виборів, рівної конкуренції і створення обраних органів влади. До проведення виборів на Донбасі необхідно створити міжнародну адміністрацію для управління процесом за участю представників держав – членів Ради Безпеки ООН».

По-сьоме, Новинський впевнений, що громадяни, які живуть на території, непідконтрольній Києву, після возз'єднання з Україною повинні отримати повне виборче право і брати участь в тому числі у виборах до Верховної Ради України та президента України. Восьме - «Всі незаконні збройні формування - не тільки на території "ДНР"/"ЛНР", але і на всій території України - повинні бути роззброєні, влада повинна оголосити кампанію по боротьбі з бандитизмом - незважаючи на те, якими були колишні заслуги у нинішніх бандитів, терористів, рекетирів і рейдерів. Україна повинна позбутися від камуфляжу і кольору хакі, перейшовши до більш спокійної та мирної колірної гами».

І останній, дев'ятий пункт плану Новинського говорить про те, що Україна повинна законодавчо закріпити статус нейтральної і позаблокової держави, з повною забороною на розміщення на її території іноземних військових баз і зброї масового знищення, а також ініціювати новий Гельсінський процес для Європи, оскільки нині діючі правила і угоди показали свою неефективність. «Необхідно не тільки задекларувати непорушність кордонів у Європі, але і запропонувати механізм захисту цього принципу - аби уникнути повторення долі Сербії, Грузії, України, щодо яких в останні десятиліття грубо порушувалися принципи, визначені в Гельсінкі в 1975 році»

Лідер Партії світу впевнений, що його короткий план допоможе досягненню миру не тільки на Донбасі, але і в країні в цілому. «Миру, який обов'язково приведе до відновлення балансів в країні і впевненості у завтрашньому дні».

Нагадаємо, Новинський розповів, що думає про закон про вибори.

Як повідомляв "Знай.ua", політик упевнений, що церква не повинна підлаштовуватися під настрої політиків.

Також "Знай.ua" писав про те, що відомо про Вадима Новінського.