Керівництво НАЕК «Енергоатом» вимагає від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зробити ціну атомного палива у тарифі на електроенергію на 50% вищою імпортного паритету, згідно якого формується ціна на вугілля та газ. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

«Можливо, не всі знають, але для розрахунку тарифу атомної генерації діє формула, аналогічна «Роттердам+» у тепловій генерації, чи «Дюссельдорф+» - для газу. Ціни на паливо закладаються у тариф згідно з імпортним паритетом – відповідно до світових біржових цін. Пан Недашковський жорстко критикує «Роттердам+». Він вважає, що це занадто – платити українським шахтарям світову ціну. А ось за сировину для виготовлення палива для АЕС Недашковський чомусь пропонує платити ціну, що значно вища за світову. Для атомників із невідомих причин повинна діяти формула «Роттердам+50%».

За словами Оксани Кривенко, більшу частину сировини для виготовлення палива АЕС закуповують за кордоном за ринковою ціною (спотова ціна становить 71 долар). При цьому у тарифі вимагають закласти ціну на 50% вищу – 100-120 доларів. «Не вважаю, що український споживач повинен фінансувати корупційну систему компаній-«прокладок», яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації. Рівень рентабельності компанії за перше півріччя 2018 року склав 16%, хоча діючим тарифом передбачено 10%. Ми не розуміємо, чому адміністративні видатки держкомпанії повинні несподівано зрости на 40%? Чому прибуток підприємства повинен збільшитись у 2,5 рази? Чому ціна на паливну складову повинна значно перевищувати імпортний паритет?», - підкреслила Кривенко.

Голова НКРЕКП наголосила, що на сьогодні у «Енергоатомі» передбачена найбільша заробітна плата серед усіх ліцензіатів НКРЕКП - у середньому 18 тисяч гривень. «При цьому середня зарплата працівників інших генеруючих підприємств нижче, а в енергорозподільчих підприємств становить 10 тисяч гривень. Отже, заробітна плата в «Енергоатомі» більша на 80%».

Не дивлячись на значні прибутки та високу заробітну платню, в «Енергоатомі» уже кажуть про необхідність підвищити тариф до 108 коп./кВт-г, що вище за діючий тариф для населення 90 коп./кВт-г (це без врахування тарифу Укренерго, тарифу розподільчих компаній тощо). НКРЕКП не бачить жодного обґрунтування у такій ініціативі та планує і надалі стояти на захисті споживачів.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Нагадаємо, нещодавно президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розкритикував дії НКРЕКП по відношенню до атомної генерації. На його думку, через через затвердження НКРЕКП недостатнього тарифу в "Енергоатому" виникає дефіцит на суму понад 2,5 млрд грн з оплати праці та ЄСП і ще на 5 млрд із фінансування капітального будівництва та сплату інших податків.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про факти корупції на Південно-Українській АЕС. Так, об'єктом уваги Антикорупційного бюро стали дві закупівлі атомної станції загальноблочних щитів за завищеними цінами. За версією слідства, учасники схеми заволоділи майже 28 мільйонами гривень.