За результатами опитування, проведеного наприкінці листопада 2018 року, якби президентські вибори відбувалися у найближчу неділю, більша частина опитаних віддала б свої голоси за Юлію Тимошенко (11,6%), Юрія Бойка (11,5%) і Петра Порошенка (9,3%). Про це йдеться у дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія). Інші кандидати отримали б меншу підтримку: Володимир Зеленський – 5,6%, Олег Ляшко – 5,1%, Анатолій Гриценко – 4,9% і Святослав Вакарчук – 4,2%. Серед інших кандидатів найбільшу позитивну динаміку показав Ілля Кива (2,3%). В опитуванні були вказані прізвища тих політиків, які з найбільшою вірогідністю візьмуть участь у президентських виборах.

За словами дослідників, у той час як електоральний вплив таких подій як конфлікт в Азовському морі і введення воєнного стану буде помітний лише згодом і потребуватиме додаткового дослідження, більш активна діяльність партій і окремих політиків наприкінці осені уже встигла істотно вплинути на настрої виборців. Серед помітних тенденцій відзначається зростання електоральної підтримки Юрія Бойка та новоутвореної «Опозиційної платформи – За життя», а також позитивна динаміка невеликих політичних проектів. Серед негативних тенденцій – просідання рейтингу «Опозиційного блоку», а також рейтингу Святослава Вакарчука, «від якого очікували заяви про початок політичної кар’єри, але який так не зробив цього».

Що стосується парламентських виборів, найбільшу кількість голосів можуть отримати наступні партії: «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко (12,3%), «Опозиційна платформа – За життя» (9,8%), «Слуга народу» Володимира Зеленського (8,1%), «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (7,9%), Радикальна партія Олега Ляшка (6,2%) і «Опозиційний блок» Вадима Новинського (5,3%). Інші політичні партії, зокрема, «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко), «Самопоміч» (Андрій Садовий), «Свобода», Соціалістична партія України (Ілля Кива), «Народний фронт» (Арсеній Яценюк) та інші, мають менші шанси на проходження до нового складу парламенту.

Результати дослідження наведені у таблицях.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) в період з 26 листопада до 1 грудня 2018 року. Загальна кількість респондентів становила 2020 осіб. Метод опитування – прямі інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.