«Один з координаторів студентського Майдану Олег Рибачук причетний до руйнування протестного руху зсередини і повинен дати свідчення правоохоронним органам», - заявляють учасники Революції Гідності в журналістському розслідуванні.

Станом на 26 листопада 2013 року, протестуючі були розділені на два крила - студентський «Майдан без політики» (саме вони постраждали від нелюдських дій «Беркута» 30 листопада) і політична опозиція, яка мітингувала на Європейській площі. За словами учасників, поділ людей на два табори - був технологією, яка застосовувалася режимом Януковича для контролю вуличних протестних дій. З цією метою, очолити вуличні протести, були відправлені лояльні до влади громадські активісти.

Незважаючи на спроби об'єднати два табори, які робилися членами Координаційної Ради Євромайдану Ігорем Луценко, Володимиром В'ятровичем та іншими, Олег Рибачук всіляко перешкоджав такому об'єднанню.

«Я вважав, що таке об'єднання є важливим і бажаним. Ситуація двох Майданів активно використовувалася для підтримки недовіри до політиків. Об'єктивно це сприяло планам адміністрації Януковича максимально розділити проукраїнські сили на кілька ворогуючих груп», - розповідає виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень, член Наглядової Ради Фонду "Відродження" Ігор Семиволос.

В той же день, 29 листопада, представник «Правого сектора» зі сцени намагався попередити студентів про підготовлюваний напад «тітушок», проте саме Олег Рибачук відключив йому мікрофон. На відео, наданому в розслідуванні, можна побачити, як Рибачук вдає, що не розуміє прохань людей повернути мікрофон тому, хто виступав. За 4 години до початку побиття студентів представники "рибачуковської" частини Координаційної ради заявляють, що залишають Майдан, оскільки у них закінчилися гроші, паливо і дрова. На одному з відео можна почути фразу: «Через три години тут нічого вже не буде».

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

"Це факт, Рибачук почав вивозити апаратуру з Майдану перед розгоном. Але хто такий Рибачук? Навіщо йому надавати якусь вагу? Є здогад, що він працював на Льовочкіна-Фірташа", - вважає політолог Валентин Гладких.

Вранці 1 грудня, після побиття студентів, журналіст Андрій Дзиндзя питав у Олега Рибачука: «Чому ви не попередили, що буде напад на студентів? Де ви були, коли били людей?». Але Рибачук так і не зміг відповісти на ці питання, вид у нього був відверто переляканий.

Інші учасники подій також вважають, що Олег Рибачук працював на Адміністрацію Президента Януковича і міг співпрацювати з Льовочкіним і Фірташем. Раніше інформацію про співпрацю Рибачука з Головою Адміністрації Януковича Сергієм Льовочкіним в своїй статті для International Policy Digest також озвучував старший аналітик Пентагону командор Джеймс Дюрсо.