«Чим менше ми закуповуємо імпортного ресурсу енергетичного – газу, вугілля, ядерного палива, нафтопродуктів, тим менше ми віддаєм грошей на ці закупівлі закордон в Росію, Європейський Союз, Польщу тощо. Це головне завдання енергетичної незалежності. І плюс до цього нарощування власного видобутку ресурсу», - зазначив в ефірі телеканалу 112 співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За даними експерта, Україна щорічно витрачає мільярди доларів на закупівлю імпортних енергоресурсів.

«Бо як менше платити грошей? Ми повинні це замінити. Якщо ти сьогодні це купуєш за кордоном, значить, ти повинен більше видобувати газу, вугілля в себе всередині країни. Наприклад, по підсумкам попереднім оперативним 2018 року, ми потратили на ці цілі, на нафтопродукти 5 мільярдів доларів в минулому, в позаминулому 3 мільярди потратили, тобто 2 мільярди доларів плюс. Вугілля ми закупили на 3 мільярди доларів. На ядерне паливо ціна не міняється, там 600 мільйонів доларів стабільно», - зазначив він.

В той же час, Україна поступово збільшує видобуток вуглеводнів. Найбільш оптимістичні результати демонструє енергохолдинг ДТЕК.

«По вугіллю, наприклад, ми вже компенсовуємо ту частину, що втратили на неконтрольованій території. Найбільшим тут гравцем на ринку є компанія ДТЕК, і вони видобувають фактично 24 мільйони тонн вугілля. Вони наростили за минулі роки практично на 3 мільйона тонн видобуток . До речі, вклали 2 мільярди доларів, якщо подивитися по попередніх 5 років. Так само і в газ інвестуються кошти. Компанія Укргазвидобування 28 мільярдів гривень вклала в минулому році на розвиток, на буріння нових свердловин, освоєння нових родовищ. Тобто, ми повинні розуміти, що ми повинні вкладати в усі ці сфери. Чим більше ми видобудемо тут у себе на місці в Україні, тим менше віддамо цих грошей за кордон», - підкреслив Юрій Корольчук.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Раніше повідомлялося, що в 2018 році шахти групи ДТЕК Ріната Ахметова добули 24 млн 132 тис. тонн вугілля, що на 5,3% або 1 млн 217 тис. тонн більше, ніж у 2017 році. У свою чергу, «ДТЕК Нафтогаз» видобув рекордні для української приватної газовидобутку 1,65 млрд. куб. метрів природного газу. Всього за останні 5 років ДТЕК збільшив видобуток природного газу в 3 рази.

Україна планує до 2020 року вийти на самозабезпечення газом, це планується зробити за рахунок скорочення споживання палива і збільшення власного газовидобутку. Ключова роль у досягненні зазначеної мети відведена державної компанії "Укргазвидобування" (УГД). Компанія прийняла амбітну програму "20/20", що передбачає доведення рівня газовидобутку до 2020 року до 20 млрд куб. м.