І з'являлися вони в таких авторитетних виданнях, як The New York Times, Bloomberg, The Independent, Voice of America, Washington Post, The Associated Press.

Не встигли американські кореспонденти дописати статті про скандал, який стався на національному відборі Євробачення в Україні, як у них з'явився новий привід. Йдеться про масштабне розслідування журналістів з проекту bihus.info, яке розкрило схему збагачення найближчого оточення чинного Президента України в Укроборонпромі.

The New York Times так описує гучний скандал: «Журналісти завдали чергового удару по рейтингах Порошенко, чия популярність і так втопає в нестримній корупції посадових осіб і невиконаних економічних обіцянках. Порошенко потрапив під шквал критики і невдоволення після появи медіа-розслідування про розкрадання коштів Укроборонпрому, до якого причетне найближче оточення президента. Політичний суперник президента Юлія Тимошенко вхопилася за звинувачення проти Порошенка і закликає до проведення імпічменту».

Цікаво, що в цьому році США запланували виділити на посилення української оборонної сфери 445 млн. доларів, тому зовсім не дивно, що новина про можливе розкрадання коштів у оборонній промисловості зацікавила американську аудиторію.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

«Цей корупційний скандал занадто брудний навіть для України». Ось під таким заголовком з'явилася стаття у Bloomberg. Видання пояснює, що збагачення на війні є найтяжчим злочином для українців, оскільки багато патріотів надають свої особисті фінансові ресурси для допомоги армії. «Війна не тільки допомагає Порошенку отримати дипломатичну і фінансову підтримку від інших країн, а й надає можливість корупціонерам збагачуватися з обох сторін кордону», - констатує оглядач Bloomberg.

У статті підкреслюється, що це розслідування стало справжнім передвиборним «подарунком» для Тимошенко і Зеленського. Незважаючи на те, що в розслідуванні не доведена особиста участь Порошенка у корупційній схемі, кандидати скористаються новиною для зниження рейтингу чинного Президента України.

Журналістів The Independent і The New York Times у цьому скандалі більше зацікавило дії Юлії Тимошенко та її заклик до імпічменту, ніж сама корупційна схема. Згадують американські видання і про те, що, за словами Тимошенко, знахідки журналістів можна назвати «державною зрадою» з боку Порошенка.

Видання The Independent досить глибоко висвітлили корупційний скандал, додавши у статтю коментарі українських політичних діячів. Свої коментарі виданню дали журналіст Денис Бігус, екс-депутат від БПП Сергій Лещенко, прес-секретар Петра Порошенка Святослав Цеголко і екс-кандидат в президенти Андрій Садовий.

Але, на мій подив, офіційна позиція Укроборонпрому і головних підозрюваних описана не була. Зате коментарі головних сторін конфлікту була описані у виданні Voice of America. Але фактом залишається те, що ні в одній статті так і не була освітлена повна картина подій в Україні.

Автор: Максим Карижський

Політичний консультант, Голова консалтингового агентства «Karyzhsky Communications»