Проти Володимира Карплюка порушили нову кримінальну справу щодо несплати десятків мільйонів гривень податків, а він відбивається через підконтрольні ЗМІ

У колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка — нова велика проблема. Генпрокуратура звинувачує його та його оточення у причетності до масштабної афери із ухиленням від сплати податків під час будівництва житла. Карплюк не знайшов нічого оригінальніше, ніж почати поливати брудом голову обласного управління ДФС Олексія Кавиліна через підконтрольні ЗМІ і фейкових активістів. про це пише видання "Акценти".

Схема Карплюка

Володимир Карплюк вигадав схему ухилення від сплати податків при будівництві житла. Аби не сплачувати податок на прибуток від проданих квартир, будівництво оформлювали як спільну діяльність між фізичними особами, а збудовані квартири передавалися у власність близьким до Карплюка особам — та і йому самому — на підставі укладених договорів про спільну діяльність, наслідком якої нібито і ставала поява на будмайданчику чергового ЖК.

Немає продажу — немає прибутку. А немає прибутку — немає і податків. Немає будівництва — немає і будівельників, за яких теж треба сплачувати податки і єдиний соціальний внесок. Тобто кошти, які вносили за свої квартири покупці, у вигляді чистого кешу осідали в кишенях підприємців. Саме наслідком цієї “спільної діяльності”, наприклад, стала поява в скандальній декларації Карплюка тих самих легендарних 67 квартир у власності. Загалом компаніями, наближеними до Карплюка збудовано понад 400 тисяч метрів житла в Ірпені, Бучі, Гостомелі, кошти з інвесторів приймались готівкою на користь фізичних осіб забудовників за договорами спільної діяльності, підприємницька діяльність не реєструвалась, і жодні податки не сплачувалось. За готівкові кошти купувались правоохоронні органи та “дах на горі”.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

За цими фактами ухилення від сплати податків 16 жовтня 2018 року Управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури розпочала розслідування кримінального провадження №42018000000002506. Карплюкові та його спільникам закидають злочини, передбачені ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу — ухилення від сплати податків групою осіб, яке призвело до особливо великих збитків бюджету. Такі порушення караються штрафом до 425 тис. грн. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Слідством встановлено, що протягом 2013 — 2014 років підприємствами — забудовниками ТОВ “Сарафан” (код 23061300) та ТОВ “Будрегіонінвест” (код 37563935) із зазначеними порушеннями законодавства зведено житлові комплекси “Річ Таун” (Rich Town), “Варшавський двір”, “Новатор”, “Квартал Буча” (всі — в Бучі) та ще двох окремих будинків в Бучі та Ворзелі.

За версією слідчих ДФС і Генпрокуратури, у схемі, крім самого Карплюка, були задіяні також його (тепер уже колишня) дружина Лариса Карплюк, заступник голови партії “Нові Обличчя”, забудовник Віктор Співак, зареєстрована колись із Карплюком за однією адресою забудовниця Наталія Бойчук, затриманий нещодавно нетверезим за кермом забудовник Антон Мирончук, колишня депутатка і забудовниця Яна Ільницька та інші.

Бруд на чиновників

Розуміючи, що масштаби схеми передбачають величезний скандал, коли правда отримає розголосу, колишній мер Ірпеня вирішив діяти на випередження. В Інтернеті на підконтрольних Карплюку та його оточенню сайтах почали з’являтися замовні провокаційні матеріали про голову обласного управління ДФС Олексія Кавиліна.

На початку лютого на сайті “Рупор Київщини” з’явилась новина про нібито “пікетування” активістами ГО “Центр “Стоп корупції” офісу Кавиліна з вимогою його відставки через начебто “кришування” конвертаційних центрів. Однак, судячи навіть з опублікованих фотографій, “пікет” складався аж із двох людей в костюмах смерті із косою, які роздавали перехожим календарі із наклепницькими написами.

За “дивним збігом”, сайт “Рупор Київщини” має такі ж ідентифікаційні дані і мережі Інтернет, що і сайт “Ірпінь.News”, який фактично контролюється Володимиром Карплюком і його оточенням, зокрема, його радником з питань ЗМІ та чорних кампанії Петром Щербиною.

Громадська ж організація “Центр “Стоп корупція” (код 42301557), по-перше, не має ніякого відношення до відомої мережі розслідувачів “Стоп корупції”, по-друге, є типовою ГО-привидом, яка використовується виключно для відпрацювання політичних замовлень.

Згодом в Інтернеті почали з’являтися ресурси-концентратори негативу про голову ДФС. Також з’явився замовний матеріал про статки Кавиліна. Спочатку його поставили на сайті “Обозреватель” під вигаданим псевдонімом “Дмитро Хмельницький” (звідки його згодом зняли, але кеш Google все пам’ятає), а потім цей же текст поставили на сайті “РБК-Україна” під іншим авторством.

Рік тому через сміттєві сайти той же Карплюк намагався очорнити ще одного свого “ворога” — колишнього прокурора Київської області Дмитра Чібісова, який “насмілився” відкрити провадження проти екс-мера Ірпеня (тоді був на посаді) за фактом загибелі людини на одному із будівництв “Сарафана”, та низки тяжких злочинів.

До слова, Карплюку варто готувати матеріали уже і на нового прокурора Київщини — Максима Киричука. Той нещодавно публічно визнав, що влада і забудовники Ірпеня безкарно забудовують місто через бездіяльність Нацполіції, а отже якщо прокуратура візьметься за цю зв’язку — то тому-таки Карплюку знову буде непереливки.

Таким чином очевидно, чому екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк поливає брудом головного податківця області та інших чиновників з допомогою свого помічника Петра Щербини. Він просто відчуває реальну загрозу своїй свободі, бо рано чи пізно десятки кримінальних справ, серед яких справи із ухиленням від сплати податків та вбивствами таки потраплять у руки слідчих, які доведуть їх до суду, а самого Карплюка — до реальної відповідальності.