За результатами опитування, проведеного наприкінці березня 2019 року, якби президентські вибори відбувалися у найближчу неділю, більша частина опитаних віддала б свої голоси за Володимира Зеленського (24,2%), Петра Порошенка, (15,1%), Юрія Бойка (15,0%) або Юлію Тимошенко (14,7%), пише КП в Украине.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія).

У порівнянні з «Великою четвіркою», інші кандидати отримали б меншу підтримку: Анатолій Гриценко – 7,5%, Олег Ляшко – 5,2%, Олександр Вілкул – 3,4%, Руслан Кошулинський – 2,8%, Ігор Смешко – 1,9%, Ілля Кива – 1,1%, Олександр Шевченко (0,8%).

За словами дослідників, зміни у передвиборних вподобаннях українських виборців могли бути спричинені наступними факторами:

1. Нинішнє лідерство Володимира Зеленського доводить, що більша частина його виборців відноситься до так званого протестного електорату. Інакше після хвилі критики на його адресу через недостатні знання у сфері економіки та соціальної сфери, які проявилися під час зустрічей з іноземними політиками та місцевими бізнесменами, кількість його прихильників могла б істотно зменшитися.

Популярні новини зараз
"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

2. Серйозне збільшення електоральної підтримки Юрія Бойка може бути результатом його візиту до Москви, де він разом з Віктором Медведчуком провів зустріч з російським прем’єр-міністром та керівником «Газпрому». Виборці могли підтримати два головні результати цієї зустрічі: у разі відновлення прямих поставок російського газу його ціна була б на 25% меншою за ціну газу, який Україна купує у Європі сьогодні (що знизило б вартість комунальних послуг). По-друге, сторони обговорили шляхи для збереження прибутковості української ГТС після збігання терміну дії контракту на транзит газу.

3. Незначне зменшення у підтримці Юлії Тимошенко, схоже, було насамперед спричинене більшою публічною активністю її конкурентів, ніж якимись прорахунками її штабу. Отже, в Україні залишається четверо реальних кандидатів на проходження до другого туру президентських виборів, і невелика різниця в їхньому нинішньому рейтингу не дає підстав робити точні припущення щодо імені наступного президента.

Що стосується парламентських виборів, шанси на проходження до наступного складу українського парламенту мають наступні партії: «Слуга народу» Володимира Зеленського (18,2%), «Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабіновича, Юрія Бойка і Віктора Медведчука (14,8%), «Батьківщина» Юлії Тимошенко (14,5%), «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (11,3%) і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, Дмитра Добродомова і Андрія Садового (5,8%).

Інші політичні партії, зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка (4,3%), «Свобода» (3,0%), УКРОП (1,4%), «Опозиційний блок – Партія миру та розвитку» Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула і Вадима Новінського (1,3%), Соціалістична партія України Іллі Киви (1,3%) та інші, мають менші шанси на перемогу у парламентських виборах.

Результати дослідження наведені у таблицях.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) протягом 24-25 березня 2019 року. Загальна кількість респондентів становила 2012 осіб. Метод опитування – комбіновані інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.