Рейдерська група на чолі з Дмитром Зайцевим намагається привласнити Закарпатполіметали, державне підприємство з видобутку золота, що розташоване на території Закарпатської області, пише Обозрєватєль. Окрім очільництва злочинної групи, Зайцев є одним із засновників організації «ДНР» Олександра Ходаковського «Патріотичні сили Донбасу».

У 2009 році ця ж група рейдерів вже ввела «Закарпатполіметали» у борги, після чого підприємство збанкрутувало. Компанія залишилася зі значним боргом перед перед кіпрським офшором Cengard Financial Inc, який представляли Дмитро Зайцевий і Володимир Гуртовий.

«Група рейдерів, яка прославилася ще за Януковича, намагається встановити контроль над державним підприємством «Закарпатполіметали». Це угруповання, до якого входять Олександр Маштепа, Дмитро Зайцев і Володимир Гуртовий, орудує в Україні вже більше десяти років» – про це пишу у розслідуванні блогер Денис Казанський.

Автор розслідування розповідає, що Дмитро Зайцев причетний до співпраці з бойовиками «ДНР».

«Ця історія тягнеться досі, хоча за цей час Дмитро Зайцев встиг у 2014 році перейти на бік бойовиків «ДНР» і разом із польовим командиром Ходаковським у квітні 2014 зареєстрував у Донецьку громадську організацію «Патріотичні сили Донбасу». Пізніше на базі цієї організації Ходаковський хотів створити власну політичну силу і претендувати на владу в «ДНР», – вказує Денис Казанський.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дмитро Зайцев, за словами автора, має великий досвід у наданні послуг з незаконного поглинання підприємств та їхніх активів. Зокрема, у розслідуванні йдеться:

«Протягом 10 років підконтрольна йому компанія Cengart Financial INC намагалася заволодіти активами «Закарпатполіметали». З цією метою компанія Cengart Financial нібито придбала боргові зобов'язання «Закарпатполіметали», уклавши фіктивні договори позики та поруки. У такий спосіб вона стала одним із ключових кредиторів державної компанії, що дало їй підстави здійснювати прямий контроль над господарською діяльністю «Закарпатполіметали» через комітет кредиторів і арбітражного керуючого та ліквідатора».

Як повідомив Денис Казанський, нині представники рейдерської групи – Дмитро Зайцев, Олександр Маштепа та Володимир Гуртовий– прагнуть призначити туди свого керівника.

«Схема така: в закарпатський суд звернувся «суперінвестор» – компанія Gofer Mining PLC із капіталом 1 фунт стерлінгів. Щоб отримати контроль над «Закарпатполіметали», лист вона направила в суд 4 квітня. Водночас фактична дата створення компанії – 12 квітня», – пише Денис Казанський у розслідуванні

Також блогер підкреслює, що директор Gofer Mining PLC в Україні – Олександр Маштепа, а засновник – той самий Cengard Financial Inc, через який збанкрутувало у 2009 році підприємство «Закарпатполіметали». Обидві компанії зареєстровані за однією адресою.

За словами Казанського, рейдери могли застосувати тиск на суддів.

«За моїми даними, допомагає рейдерам захопити держкомпанію заступник голови Верховного Суду Богдан Львів. За інформацією моїх джерел, він безпосередньо здійснює тиск на суддів, щоб вони приймали рішення на користь представників Gofer Mining PLC. Зокрема, вже приймала рішення в інтересах рейдерів суддя Оксана Ремецкі», – пояснює Денис Казанський.