Сполучені Штати Америки відкликають з України свого Надзвичайного і повноважного посла Марі Йованович. Дипломатка екстрено відбула до Вашингтона.

Марі Йованович, чиє відсторонення підтримав син Дональда Трампа, завершує роботу на посаді Надзвичайного і повноважного посла в Україні у понеділок, 20 травня. Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на дипломатичні джерела.

За даними видання, Йованович екстрено відбула до Вашингтона для консультацій, а в суботу, 11 травня, посол повинна прилетіти в Україну.

Марі Йованович

А вже за тиждень, у понеділок, 20 травня, Йованович повернеться до Вашингтона. Про це повідомили сьогодні всіх дипломатів посольства.

За інформацією джерел, до призначення нового глави дипломатичної місії в Україні обов'язки виконуватиме тимчасовий повірений, кандидатура якого наразі ще не визначена.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, Марі Йованович була призначена послом в Україні в 2016 році. Вона змінила на посаді Джеффрі Пайетта, він був послом Сполучених Штатів в Україні з 2013 року і продовжив кар'єру в Греції.

До призначення послом США в Україні Йованович працювала в Інституті дипломатичної служби США, в 2013-2014 роках - в Національному університеті оборони, в 2012-2013-му - у відділі бюро у справах Європи і Євразії Державного департаменту, в 2011-2012-му була головним заступником помічника секретаря в Держдепі. В Україні Йованович працювала з 2001-го по 2004 рік заступником керівника місії в посольстві США.

Нещодавно навколо Марі Йованович розгорівся скандал. Генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю американському сайту The Hill заявив, що під час першої зустрічі з ним в 2016 році посол США в Україні Йованович передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування. За словами Луценка, діалог з посольством США відбувся в зв'язку з розслідуванням справи про розтрату технічної допомоги американського уряду на суму $ 4 млн, яка призначалася Генпрокуратурі України, але в відомство так і не надійшла.

У відповідь на таку заяву енпрокурора у посольстві США в Україні повідомляли, що заяви Луценка не відповідають дійсності і мають на меті підірвати репутацію посла Йованович.

24 березня син президента США Дональд Трамп - молодший висловився в своєму Twitter про необхідність зняття Йованович з посади, прикріпивши до посту посилання на статтю про скандал, що виникл довкола неї останнім часом.