Своєчасний запуск нового європейського та конкурентного ринку електроенергії з 1 липня 2019 року є частиною міжнародних зобов’язань України. Про це в ефірі каналу Наш заявив експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, передають Українські Новини.

"Це (новий ринок елекроенергії, - ред.) є міжнародне зобов’язання України, імплементація європейського енергетичного законодавства. У нас з 1 липня повинна запрацювати нова модель ринку. Тобто, в першу чергу це є наше зобов’язання. Друге, що нам може дати в тих умовах інтеграція, коли ми почнемо цей ринок, - це певною мірою посилить конкуренцію, це гарантуватиме те, що внутрішні національні виробники, а у нас не так багато виробників, і вони мають велику частку, не будуть завищувати ціну".

За словами експерта, наразі українська енергосистема синхронізована з російською, однак це несе значні ризики. Відповідно – впровадження європейського ринку дозволить поступово синхронізуватися з енергоринком країн ЄС.

"Українська електроенергетична система синхронізована з системами Росії, Білорусі і Молдови. Це означає, що Росія як найбільший гравець забезпечує надійність цієї системи. У нас в 2014 році була ситуація, коли Росія відмовилася надавати технічну аварійну допомогу, і довелося відключати споживачів, були віялові відключення", підкреслив він.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Нагадаємо, нещодавно міжнародне співтовариство висловило стурбованість гальмуванням запуску нового ринку електроенергії та закликає оперативно провести засідання Координаційного центру з впровадження нового ринку електроенергії. Про це йшлося в спільному листі Голови представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі, директора Європейського Енергетичного Співтовариства Янеса Копача, Голови представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жан-Еріка де Загона, керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне, директора Місії USAID в Україні Сьюзан Фріц.

Вчора готовність до своєчасного запуску ринку висловили державні компанії Енергоатом та Укренерго.