Кабінет Міністрів України на чолі з прем’єр-міністром Володиром Гройсманом зриває запровадження ліцензування зберігання палива, яке має набути чинності з 1 липня, стверджує журналіст Євгеній Плинський.

Голова уряду наполягає на відтермінуванні електронних акцизних накладних на операції з реалізації нафтопродуктів, що призведе до збереження тіньових схем і втрат державного бюджету на мільярди гривень. Про це пише Uainfo.

Водночас таке зволікання із запровадженням нових правил відповідає інтересам гравців тіньового ринку. Як зазначає журналіст Євгеній Плинський, 40% АЗС в Україні нелегальні, а це приблизно 1500 заправних точок. За його словами, усі гравці ринку мали досить часу підготуватися до змін, однак, схоже, тіньовий бізнес заручився підтримкою прем’єра Гройсмана.

40% ціни пального складають різного роду податки, а тому з одного літра водії сплачують 12 грн податків, які повинні йти, зокрема, на ремонт доріг. Однак повну суму за пальне беруть і тіньові оператори, які жодних податків не сплачують, зауважує журналіст. Саме через діяльність таких заправок водії нарікають на якість сумнівного пального.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК
Показати ще

Закон, який торік прийняв парламент, передбачає чітке ліцензування всіх операцій з паливом і його електронний облік з усіма об’ємами переміщення для уникнення махінацій. Євгеній Плинський зазначає, що прем’єр Гройсман блокує запровадження цієї прозорої схеми відмовою вносити правки у нормативні акти, щоб закон працював правильно. Таким чином глава уряду саботує знищення тіньових схем на українському паливному ринку.

Тим часом фахівці оцінюють ринок нелегального палива у 10 млрд доларів в рік.

Плинський нагадує, що 8 листопада 2018 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект №9260 про внесення змін до Податкового кодексу. Рішення підтримали 233 народних депутата. Нова система електронного адміністрування реалізації нафтопродуктів має бути запроваджена з 1 липня. Її основним елементом є акцизна накладна – обов’язковий документ, що формується в електронній формі на всіх етапах реалізації пального – від НПЗ чи держкордону України до АЗС. Такий механізм унеможливлює ухилення від сплати акцизного податку, наприклад, через оприбуткування контрафактних нафтопродуктів від фіктивних підприємств, оформлення фіктивного виробництва тощо.