Суттєве коливання цін на електроенергію на ринку в межах тижня спричинено адаптацією гравців до нового ринкового середовища. Про це повідомив директор з управління портфелем енергоресурсів D.Trading Дмитро Маляр на сторінці компанії у Facebook, коментуючи черговий день роботи нового ринку електроенергії.

«Торги на суботу в ОЕС України прогнозовано впали в обсягах до 134 млн кВтг за рахунок фактору «вихідного дня» (середньодобовий обсяг торгів за тиждень 149 млн кВтг). Ціна пішла в гору до середньозваженої позначки 165,9 коп/кВтг. На цьому тижні базовий графік навантаження (так званий baseload) коштував в середньому 158,9 коп/кВтг. Це основний показник для споживачів промислової категорії. Найдешевше торги по цьому продукту були на день відкриття ринку (1 липня) та у четвер 4 липня, 155 та 151 коп/кВтг відповідно. Слід відмітити, суттєве коливання цін в межах тижня по даному продукту ( 151-163 коп/кВтг), на мою думку, більшою мірою спричинено адаптацією гравців (як покупців так і продавців) до нового ринкового середовища. По-друге, це ще один доказ старого постулату, що ринок - це є живий організм, який не можна порівнювати з зарегульованим форматом», - написав Маляр.

Представник компанії D.Trading також повідомив, що обсяг торгів в Острові Бурштинської ТЕС на 6 липня знаходився на середньостатистичному рівні 9 млн кВтг. Ціна на базовий графік поставки склала 161,1 коп/кВтг.

«Слід відмітити низьке коливання цін на baseload в даній ціновій зоні за тиждень (160,8 – 162,7 коп/кВтг). Для порівняння на цьому тижні контракт baseload в Угорщині коштував 57євро/кВтг (166 коп/кВтг), в Польщі 58 євро/кВтг (169 коп/кВтг)», - написав Маляр.

Маляр також зазначив, що міжнародна спільнота продовжує вітати старт енергреформи в Україні. Зокрема, керівник інфраструктурних проектів Світового банку Дмитро Глазков відзначив, що ведення в Україні з 1 липня нової моделі енергоринку було повністю підтримано Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, а повноцінний запуск ринку відповідає взятим Україною зобов'язанням перед Світовим Банком в рамках Другого Проекту Передачі Електроенергії і ідеям Третього енергопакету ЄС.

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.