2019 рік в Україні сміливо можна називати «роком виборів». З 1 січня розпочалася активна фаза передвиборної компанії кандидатів в президенти країни, яка тривала до кінця квітня. Мільйони жителів країни буквально живуть політикою, активно стежать за новинами від лідерів думок і вирішують, за кого віддати свій голос в цей раз.

Слідом за однією з найбільш скандальних і незвичайних кампаній в історії країни почалася нова «гонка» - в парламент.

У країні з'явилося безліч нових партій, розформувалися існуючі і «відродилися» старі. Всі політики обіцяють приблизно одне і теж: миру, багатства і розвитку. Однак, виборці все ще роздумують над тим, кому віддати свій голос, а соціологи активно займаються опитуванням думок людей, намагаючись передбачити підсумки чергових / позачергових виборів.

У цій статті, ми розберемося в тому, чому українці знову змушені вибирати з партій і кандидатів, які основні тренди нової кампанії і кому «пророкують» перемогу соціологи і експерти.

Вибори до Верховної Ради 2019: чому так рано

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Згідно з українським законодавством, Верховна Рада в нашій країні традиційно обирається в останню неділю жовтня раз в чотири роки. Однак, після обрання новим президентом України Володимира Зеленського, партія якого має статус найпопулярнішою в країні, він прийняв рішення розпустити діючий парламент.

Дане рішення новий гарант пояснив необхідністю оновлення політичного ландшафту країни, загниванням діючої Ради і втратою довіри до депутатів, коаліція яких фактично розпалася ще кілька років тому. Відзначимо, що деякі експерти заявляли, що Зеленський міг розпустити парламент за півроку до призначених виборів з інших причин.

Володимир Олександрович може хотіти скористатися своїм нинішнім високим рейтингом і довірою з боку українців заради того, щоб виграти вибори і отримати повний контроль над Радою. Крім того, Зеленський міг припускати, що депутати, пов'язані з попереднім президентом, могли спробувати «обрізати» його повноваження.

Відразу ж після отримання повноважень новий президент заявив про необхідність розпуску парламенту, що він і зробив 21 травня 2019 року, призначивши позачергові вибори вже на 21 липня.

Українське законодавство говорить про те, що переобрання парламенту має пройти не пізніше, ніж через 60 днів з моменту опублікування указу про розпуск попереднього скликання. Також вже на наступний день політичні партії і кандидати в депутати мають право подавати заяви в ЦВК і почати агітаційну компанію.

Вибір, за кого ж голосувати, українці можуть починати робити вже через 30 днів, оскільки саме тоді формується повний список партій і учасників виборів.

Офіційні результати позачергових парламентських виборів в Україні стануть відомі через два тижні. Однак, екзит-поли покажуть результати волевиявлення українців вже до вечора 21 липня.

З якими депутатами українці попрощаються 21 липня?

Попередні президентські вибори пройшли в Україні 26 жовтня 2014 року і також були позачерговими, так як тодішній президент Петро Порошенко розпустив парламент 2012 року скликання, в якому більшість становили представники «Партії регіонів», що повністю дискредутували себе.

Тоді в Раду хотіли потрапити 29 партій, а участь в голосуванні вперше не прийняли жителі окупованого Росією Криму та жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей.

Після голосування 26 жовтня 2014 року виявився, що найбільше українці довірилися одним з лідерів«Революції гідності» - Петру Порошенко і Арсенію Яценюку. Їх політичні сили «Народний фронт» і «Солідарність» зібрали практично однакову кількість голосів - близько 22%.

Успішною компанією змогли похвалитися новачки з «Самопомочі» (10,97%). Залишки «Партії регіонів» сформували «Опозиційний блок», який зібрав майже 9% голосів виборців. У парламент пройшов Олег Ляшко з Радикальної партією - більше 7% і Батьківщина - майже 6%.

Які партії беруть участь у виборах?

На позачергових парламентських виборах в Україні в 2019 році беруть участь 21 партія: Рух нових сил Михайла Саакашвілі, Свобода, Аграрна партія України, Голос, Партія Шарія, Незалежність, Радикальна партія, Соціальна справедливість, Самопоміч, Українська стратегія Гройсмана, Соціальна справедливість Громадянська позиція, факел, Сила людей, За життя, Батьківщінина, Патріот, Партія Зелених, Сила і честь, Опозиційний блок і Слуга народу.

Всього потрапити в дев'ятий скликання Верховної Ради за партійними списками хочуть 2761 особи, за мажоритаркою балатіруются 3178 кандидатів.

Принципи парламентських виборів в 2019 році

21 липня українці оберуть 450 нових народних обранців. У нашій країні діє змішана пропорційно-мажоритарна система. 225 депутатів оберуться за партійними списками, інші - на своїх округах в регіонах.

Кому пророкують пройти в парламент?

Напередодні виборів численні соціологічні служби намагаються визначиться з настроями українців і передбачити підсумки майбутнього голосування.

Отже, першим слід звернути увагу на опитування соціологічної групи «Рейтинг». Згідно з їхніми даними, з відривом в 42% виграє партія чинного президента Володимира Зеленського під назвою Слуга народу. Користуються популярністю партія За життя (13,4%), Європейська солідарність (8,3%), Голос (7,2%), і Батьківщина (7,2).

За прогнозами соціологів, всі інші партії, зареєстровані для участі у виборах знаходяться нижче прохідного бар'єру в 5%.

Розглянемо і інші опитування думки українців про майбутні вибори. Так, компанія Info Sapiens опитала майже півтори тисячі респондентів і передбачила перемогу Слугу народу, правда з куди меншим відривом, - 38,6%.

За друге місце борються за життя (11,4%) і Голос (8,1%). За ними слідують Європейська солідарність (7,6%) і Батьківщина (7,5%).

Своїми прогнозами на майбутні вибори також поділилися в Комітеті виборців України і центру «Соціс». Експерти пророкують отримання більше половини голосів Слугою народу, друге місце Європейської солідарності, третє - Опозиційною платформі За життя, четверте - Батьківщині. На думку даних соціологів, питання проходження в парламент партії Сила і честь, а також Голос - під питанням.

КМІС також пророкує абсолютну перемогу Слугу народу з 48% голосів, ставить на друге місце За життя з майже 12%. На третьому місці опиниться Європейська солідарністю з більш ніж 8%. Проходять в Раду Батьківщина (майже 8%) і Голос (майже 6%).

Як голосують в регіонах?

Традиційно, в різних регіонах України є свої політичні уподобання. На заході, півдні, півночі і сході, як правило, є свої смаки, які часом, кардинально відрізняються.

Соціологи стверджують, що Слугу народу найбільше підтримують на сході країни, де на другому місці, згідно з усіма рейтингами, йде партія За життя. Також обидві політичні сили користуються лідерськими позиціями на півдні України.

У центрі і на заході України підтримують блок президента Порошенко під назвою Європейська солідарність, де також люблять голосувати за Батьківщину Юлії Тимошенко.

Які антилідери списку партій в Раду?

Мають українці і свої антипатії. Так, соціологи опитали, за які партії, вони б не в якому разі б не проголосували.

Найбільше в Україні не люблять партію президента Порошенко. За Європейську солідарність безумовно не будуть голосувати майже 44% виборців.

Багатьом не подобається Юлія Тимошенко і її політична сила, яка не приваблює 22% респондентів. Майже 20% опитаних не голосуватимуть за Опозиційну платформу За життя.

«Левова» частка виборців не голосуватиме за Народний фронт і Радикальну партію.