Вчора, 23 липня, голова партії "Громадський рух «Рідна країна" Микола Томенка зареєстрував на сайті Президента України електронну петицію про скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні.

У зверненні сказано, що за 2016-2019 роки з Державного бюджету України на діяльність політичних партій виділено майже 1 мільярд 500 мільйонів гривень. Левову частку коштів отримали також партії, які не потрапили до новобраного парламенту ("Народний фронт", "Радикальна партія Ляшка", "Самопоміч", "Опозиційний блок").

"Гроші, що надходять з кишень українських громадян, партії витрачають переважно на телевізійну рекламу, якою їхні лідери вітають нас зі святами. На моє переконання, використовувати народні гроші на утримання партій у воюючій, бідній, корумпованій країні – цинічно і неприпустимо", - йдеться у тексті петиції.

Микола Томенко
Микола Томенко

Відомо, що з 2019 року величезні гроші також отримають партії, які не потрапили до парламенту. Нині за державний кошт фінансуватимуться не лише політичні сили, які подолали 5% бар’єр, а й ті, що набрали 2%.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Попередньо, за оцінками експертів, партії отримають такі суми з бюджету за 5 років:
«Слуга народу» — понад 2,685 мільярди;
«Опозиційна платформа» — 705 млн;
«Європейська солідарність» — 545 млн;
«Батьківщина» — 465 млн;
«Голос» — 385 млн;
«Сила і честь» — 270 млн;
«Опозиційний блок» — 200 млн;
«Партія Шарія» — 190 млн;
«Радикальна партія Олега Ляшка» — 170 млн;
«Українська стратегія Гройсмана» — 135 млн;
«Свобода» — 130млн.

Протягом 5 років на утримання цих партій український народ повинен витратити близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень.

"Пропоную скасувати або, принаймні, призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій з Державного бюджету. Ці кошти слід скерувати на вирішення вкрай важливих проблем, пов’язаних із безпекою та оборонною міццю держави і якістю життя людей", - сказано у петиції.

Зокрема, Томенко пропонує спрямувати кошти на фінансування армії, освіти, культури, медицини, здорового способу життя.

Нагадаємо, Микола Томенко: Фінансування партій - це цинічний фарс.