Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію, ініційовану лідером Громадського руху «Рідна країна» Миколою Томенком про скасування держфінансування політичних партій. Так, в тексті петиції йшлося про відміну видатків з держбюджету на діяльність партій, які набрали більше 2% на виборах.

Нагадаємо, що петиція за рекордні декілька тижнів набрала потрібну кількість голосів, що відобразило негативне ставлення громадян до такого фінансування політиків.

Президент Зеленський вніс відповідний законопроект, який лиш частково скоротив фінансування. Якщо законопроект підтримають, фінансування отримають лише партії, які представлені в парламенті. Також президент пропонує виділяти на фінансування партій 0,01 розміру мінімальної зарплати, помноженої на загальну кількість виборців, що взяли участь у волевиявленні. Зараз цей коефіцієнт становить 0,02.

Ініціатор петиції та лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко прокоментував таку законодавчу ініціативу Зеленського.

«Мене, як автора петиції, безперечно радує той факт, що партії Шарія, Опоблоку, Гройсмана, Ляшка і компанії не отримуватимуть коштів з бюджету, а решта 5 партій, які потрапили до ВР, отримають приблизно вдвічі менше.»

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Томенко порахував скільки команда «Рідної країни» та 25 тис. небайдужих громадян зекономили бюджетних коштів.
«Ми цією петицією повернули народу 1 мільярд 554 мільйони гривень за 5 років. Проте, збережене, хоча й скорочене, фінансування ще 5 парламентських партій без змін закону ми не вітаємо.»

Політик розповів про наступний крок вдосконалення законодавства в цій сфері.

«Наш наступний крок – вимога щодо заборони витрачати бюджетні кошти на політичну рекламу. Відповідальність за порушення під час фінансування – щонайменше чекаємо на обіцяні Президентом результати розслідування російського фінансування партії Медведчука та відповідні санкції щодо порушника.»

Микола Томенко зазначив, що небідні партії Зеленського, Порошенка, Медведчука, Тимошенко й Вакарчука можуть добровільно відмовитись від бюджетного фінансування й передати ці кошти на армію, охорону здоров`я, освіту, науку, культуру. Він також закликав громадськість взяти це питання під контроль.