У світлі останніх подій мільйони людей в Україні обговорюють формулу Штанмаєра. Свою думку з цього приводу висловив лідер "Рідної країни" Микола Томенко.

"Я про формули Президентів України Порошенка і Зеленського. Отож, яким бачив Президент Порошенко: - згідно Закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який голосувався тричі в 2015,2017 та 2018 році з ініціативи Порошенка це - була фактична територіальна автономія: особливий порядок призначення прокурорів та суддів; відмінний від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності; затвердження державної цільової програми для відновлення економіки; право на укладення угод з Росією про прикордонне співробітництво; створення загонів народної міліції; регіональний статус російської мови; недопущення кримінального переслідування та покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей...", - зазначив політик.

Крім того, Томенко нагадує, що наступним крокум узаконення особливого статусу Донбасу стала пропозиція Президента Порошенка про внесення до Конституції змін до Розділу 15 "Перехідні положення" пункту 18 з таким текстом "Особливості здійснення місцнвого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".


За його словами, за визначення особливого статусу Донбасу в Конституції України проголосували 265 депутатів:
115 - з Блоку Петра Порошенка на чолі з керівником фракції Юрієм Луценком та Володимиром Гройсманом з Іриною Геращенко;
69 - з Народного фронту разом з Андрієм Парубієм;
38 - з Опозиційного блоку на чолі з Бойком, Льовочкіним, Шуфричем й позафракційним Ківаловим;
14 -з Волі народу (Онищенко,Поплавський. Литвин..);
11 - з Відродження (Яценко, Зубик, Кіссе..)
5 - з Самопомочі (Гопко, Кривенко, Єднак, Пташник, Кишкар).

"Нагадаю, що я не голосував за конституційне узаконення особливого статусу Донбасу! Далі, коли стало зрозуміло, що у ВР НЕ МАЄ 300 голосів, депутати БПП та НФ звернулися до КС щодо можливості розглядати ці зміни до Конституції не на наступній черговій, а на будь-якій сесії ВР. І "принциповий" КС погодився з цим. Таким чином, ініціатива Порошенка конституційно узаконити статус Донбасу досі не скасована!".

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Тепер щодо особливого статусу Донбасу від Президента Зеленського. Якщо не входити в деталі,то він пропонує лише одну суттєву відмінність від формули Порошенка - особливий статус Донбасу закріпити не в Конституції, а в Законі, який матиме не тимчасовий, а постійний статус. Тобто, все абсолютно ідентично, окрім меншого ступеня парламентської легітимності - у Порошенка, щоб ухвалити чи відмінити особливий статус Донбасу треба 300 голосів, у Зеленського відповідно - 226. Між іншим, аргументи щодо необхідності узаконення особливого статусу Донбасу у Порошенка і Зеленського теж майже 100 відсотково збігаються. Раджу порівняти звернення Порошенка від 31 серпня 2015 року та виступ Зеленського від 1 жовтня 2019 року", - додав Томенко.

Політик дійшов наступного висновку:
формула Порошенка і формула Зеленського
прямо суперечать Конституції України зокрема статті 2 "Україна є унітарна держава" та не відповідають Національним інтересам держави

"Також нагадаю, що поява будь-якої нової автономії у складі унітарної України можливе лише через згоду українського народу на Всеукраїнському референдумі. І останнє - мусимо врешті-решт запропонувати формулу України, а не Штанмаєра чи Порошенка або Зеленського", - підсумував Томенко.