Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець на своїй сторінці в Facebook, пише Обозрєватєль.

«Прошу Вас, в порядку законодавчої ініціативи, якою наділений Президент України, внести як невідкладний проект Закону України, згідно якого запропонувати Верховній Раді України внести до ст. 67 Закону України “Про ринок електричної енергії” норму, яка наступного змісту: «Увесь обсяг електричної енергії, імпортованої з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку "на добу наперед" та балансуючому ринку».

В петиції, зокрема, зазначається, що внесена Андрієм Герусом поправка до законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» суперечить зобов’язанням України перед ЄС.

«Дана правка суперечить міжнародним зобов’язанням, взятим на себе Україною у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак, народний депутат Герус Андрій Михайлович з трибуни заявив, що така норма є дискримінаційною і має бути виключена з українського законодавства, про що він повідомив представників Енергетичного Співтовариства, а останні нібито погодились з його твердженням. Такі дії народного депутата України Геруса Андрія Михайловича є грубим порушенням Регламенту Верховної Ради України та міжнародних зобов’язань України, що закріплені в Угоді про Асоціацію України та ЄС», - зазначається в петиції.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Залишилось два дні: українців попереджають востаннє В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив думку, що рішення парламенту, яке дозволило імпорт електроенергії з Росії, ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.