Керівник Держархбудінспекції у 2015-2018 роках, усунутий урядом Гройсмана, Олексій Кудрявцев вважає, що причиною його звільнення стали реформи, які він запровадив у своєму відомстві. Зокрема – втілення проекту «Прозора ДАБІ» та інших електронних сервісів, котрі максимально знижують корупційні ризики. Про це Кудрявцев розповів в інтерв’ю агентству «УНІАН»

За словами чиновника, шалений тиск на нього почався саме тоді, коли реформа вийшла на фінальний рівень.

«Минулої осені вся та реформа, якою ми займалися в ДАБІ протягом трьох років, вийшла на фінальний етап. Це, крім іншого, означало, що настав час звільняти двох останніх керівників теруправлінь ДАБІ, які були осередками корупції – в Одеській області й у Києві. На цей момент уже була запущена система «Прозора ДАБІ» (електронна система видачі дозволів на будівництво – ред.), були прийняті перші нормативні акти, які протидіяли корупції. Так ось, коли було звільнено керівника ТУ ДАБІ в Одеській області, яке було найбільш корумпованим, почався …шалений тиск. Тобто люди, яких я називаю “будівельна мафія”, розуміли, що наступним кроком стана заміна керівника ТУ ДАБІ в Києві… Місцевим будівельним мафіям не хотілося втрачати роками відпрацьовані й налагоджені схеми»,-- аналізує Кудрявцев.

За його словами, наприкінці вересня 2018 року він на засіданні Уряду презентував «Прозору ДАБІ» та розповів про успіхи в боротьбі з корупцією. «Можливо, до цього будівельна мафія не дуже вірила в наш успіх, але після презентації все стало надто реальним. Коли все запрацювало і всі побачили, що механізм – дієвий, люди, які роками сиділи на хабарних схемах, зробили все, щоб мене звільнити»,-- говорить екс-очільник ДАБІ.

Він нагадав, що за три роки очолюване ним відомство зробило чимало важливих для галузі кроків.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Перше – виконали вимоги закону про децентралізацію, передавши функції ДАБІ багатьом місцевим громадам. Друге – замінили багатьох керівників теруправлінь ДАБІ, які працювали на своїх місцях, …які сиділи на корупційних схемах. Третє – розробили і домоглися прийняття закону №1817, який поклав край багатьом незаконним будівництвам за рахунок заміни п’яти категорій складності на три класи наслідків у будівництві і скасуванню декларативного принципу початку будівництва. Четверте – перевели цілу низку послуг в електронний режим, щоб унеможливити вплив людського фактору»,-- наголосив Олексій Кудрявцев.