Про це написав глава Радикальної партії України Олег Ляшко на сторінці у мережі Facebook, повідомляє ДС.

"Є чудова для всіх українців новина. За моєю інформацією, прийнято політичне рішення про припинення закупівлі електроенергії з Росії. Як воно буде реалізовано на практиці - або через зміни в закон або постановою уряду, або якимось іншим рішенням - дізнаємося вже скоро", - пише Ляшко.

Політик підкреслює неприпустимість імпорту електроенергії з країни-агресора і звертає увагу на шкоду, яку завдали ініційовані Герусом закупівлі електрики в Росії українській енергетиці. Ляшко називає дії Геруса злочином.

"За минулі майже два місяці російської експансії на наш енергоринок Україна втратила кілька мільярдів гривень. Наші гроші пішли в тому числі і на фінансування російської армії. У результаті дії "формули Геруса" величезні збитки понесли українська енергетика та вугільна галузь, державні і приватні компанії, тому безумовно цей масштабний злочин проти держави не може бути забутий і обов'язково буде розслідувано, якщо не при цій владі, то при новій обов'язково. Гарантую!", - повідомив голова Радикальної партії України.

Також Ляшко привітав рішення Президента України Володимира Зеленського про звільнення Геруса з посади представника Президента у Кабінеті Міністрів. Політик переконаний у необхідності судового переслідування Геруса за статтею 111 Кримінального кодексу України - "Державна зрада".

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Автор зрадницької "формули Геруса", за якої Україна стала жертвою енергетичної агресії Росії, має скласти депутатський мандат і піти під суд! Ворогів України треба дуже жорстко покарати, щоб іншим зрадникам було неповадно торгувати національними інтересами України", - переконаний Олег Ляшко.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в якому глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня розпочалося постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. На початку листопада імпорт електроенергії з РФ збільшився порівняно з жовтнем в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

В ніч з 4 на 5 листопада НЕК "Укренерго" через екстремальну збільшення імпорту електроенергії з РФ і Білорусі відключив українські теплові станції, які працюють на відновлюваних джерелах енергії, в результаті чого вітчизняна енергогенерація і держбюджет понесли мільйонні збитки.