На думку заступника керівника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексія Хабатюка, обвал ціни на ринку електроенергії в сегменті РДН спричинить труднощі з виконанням зобов'язань по фінансуванню ПСО (фіксовані низькі ціни для населення) та "зеленого тарифу" відновлювальної енергетики, пише Обозреватель.

"Очікую, що радість від низьких цін на РДН буде недовгою, як і самі низькі ціни.

У ГарПока (ДП "Гарантований покупець". – Ред.) ж грошей на фінансування ПСО теж поменшає, бо він заробляє на дельті між ціною ринку та тарифом АЕС/ГЕС. При цьому витрати практично не зміняться, бо тариф АЕС/ГЕС для ГарПока фіксований, як і витрати на зелений тариф. Як і інші доходи – продаж ПУП/ОСР/ОСП. Тому це якесь прикре самогубство", – написав Хабатюк на своїй сторінці у Facebook. .

РДН (ринок на добу наперед) є найбільш ліквідним сегментом конкурентного ринку електроенергії, який для більшості учасників є індикативом ціни електроенергії.

Згідно встановлених урядом правил, 90% електроенергії держкомпанії НАЕК "Енергоатом" і 35% держкомпанії "Укргідроенерго" продаються ДП "Гарантований покупець" (ГарПок) за фіксованими цінами – близько 570 і 720 грн за МВт-год відповідно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Частину електроенергії ГарПок перепродує постачальникам універсальних послуг за ще нижчою ціною – для забезпечення населення. Іншу частину передає за ціною закупівлі операторам магістральної і розподільних мереж на технологічні втрати. Решта продається на РДН, щоб компенсувати свої збитки від поставок населенню. Прибуток йде на забезпечення "зеленого тарифу" для об'єктів генерації з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).