Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не надсилатиме до Єврокомісії офіційного листа щодо узгодження законопроєкту №2233 "Про внесення змін у закон "Про ринок електричної енергії". Таке рішення було ухвалене на засіданні комітету вчора 14 листопада.

Більшість депутатів, які входять до фракції "Слуга народу", підтримали ініціативу Андрія Геруса про те, що в Єврокомісію буде надіслане його особисте повідомлення електронною поштою. За це проголосували 9 членів комітету.

"У нас не погоджено і передбачено регламентом, що комітет має голосувати й надсилати листи до Єврокомісії, чи це має бути через уряд, чи це має бути через нас. Тому щодо №2233 я їм сьогодні ж напишу листа електронною поштою", – повідомив Андрій Герус.

Проти такої форми узгодження законопроєкту виступали депутати з інших фракцій. "Давайте тоді ми від комітету надішлемо листа офіційно. Це неправильно. Я є членом керівних органів громадянського суспільства з інтеграції України у європейський простір. В даному випадку ми порушили Третій енергетичний пакет, ми відступили від принципів і домовленостей із Європейським Союзом. І ви будете від себе писати листа, затягувати час. Це абсолютно неправильні речі", – вимагав нардеп від "Батьківщини" Михайло Волинець.

Втім його вимоги та пропозиції інших депутатів щодо необхідності узгодженого з усіма членами комітету листа були відхилені.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроєкт №2233 "Про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії". Під час обговорення в сесійній залі представники опозиційних фракцій наголошували, що законопроєкт №2233 не пройшов необхідних процедур узгодження з Єврокомісією. Зокрема співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко зазначила, що законопроєкт суперечить директивам Європейського Союзу.

Раніше Американська торговельна палата в Україні закликала зняти з розгляду законопроєкт "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2233), оскільки він скасовує реформу енергоринку та може завадити синхронізації української енергосистеми з європейською.

Перша енергетична асоціація України (ПЕАУ) заявила, що ухвалення цього законопроєкту поверне ручне регулювання в електроенергетиці й скасовує реформу ринку електроенергії. Європейський Бізнес Асоціація висловила занепокоєння тим, що важливі для енергетичної галузі законопроєкти були схвалені Комітетом Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП з порушенням регламентних норм.