Добропільська міська рада (Донецька обл.) звернулася до президента Володимира Зеленського із закликом не допустити вимушеної зупинки вугледобувних підприємств через зростання імпорту електроенергії з Росії, який був розпочатий з ініціативи голови Комітету ВР із питань енергетики Андрія Геруса. Про це йдеться в зверненні місцевих депутатів від 17 грудня, передає Обозреватель.

"У листопаді імпорт електроенергії зріс втричі й досяг 15% українського ринку. Внаслідок цього почали зупинятися вітчизняні теплові електростанції і вугільні шахти, в зв'язку з чим останні зазнають колосальних збитків. Ба більше, вуглевидобувні підприємства не в змозі виплачувати навіть заробітну плату", – йдеться у зверненні місцевих депутатів.

Через це бюджети шахтарських містечок, зокрема Добропілля, недоотримують фінансування й не мають можливості сповна фінансувати утримання об'єктів соціальної інфраструктури.

"Направляючи кошти з України, глава комітету Андрій Герус власними руками почав вбивчу компанію зі знищення української енергетики й економіки", – говориться в зверненні до Президента.

Місцеві депутати просять президента організувати особисту зустріч за участю глав обласних державних адміністрацій для обговорення проблем у вугільній галузі загалом і шахтарських містечках зокрема.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Нагадаємо, аналогічні звернення до Президента направили депутати Троїцької сільради (Дніпропетровська обл.), Миронівської (Донецька обл.), Нововолинської (Волинська обл.) рад.

Як повідомлялося раніше, комерційний імпорт електроенергії з Росії вперше за 4 роки став можливий внаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був член фракції "Слуга народу", керівник Комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус. Член цього ж комітету комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту Ради.

4 грудня був ухвалений законопроєкт №2233, яким імпорт електроенергії з РФ забороняється тільки для сегментів ринку "за двосторонніми договорами" і "внутрідобовому", тоді як поставки на ринок "на добу вперед" залишили для Росії відкритими. Сегмент ринку "на добу вперед" є ціноутворювальним для всього українського ринку електроенергії. Крім того, законопроєктом №2233 надається право Кабміну будь-якої миті відновити імпорт електроенергії з Росії на ринку "за двосторонніми договорами" і на "внутрідобовому".