Тому задача народних депутатів - надати такі можливості ринку шляхом ухвалення законодавчих актів, які відповідають основним сучасним тенденціям розвитку світового ринку капіталу. Про це у фінансовому комітеті Ради, під час круглого столу з обговорення законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів (реєстраційний №2284), заявив народний депутат від «Батьківщини» Андрій Ніколаєнко. Він, як голова профільного підкомітету з питань ринку капіталів, інших регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів (деривативів), модерував круглий стіл.

Андрій Ніколаєнко
Андрій Ніколаєнко

«Один із способів реанімації кволого фондового ринку України – це запровадження такого інструментарію, як інфраструктурні облігації, та стимулювання випусків іпотечних облігацій. Ці інструменти можуть полегшити реалізацію багатьох важливих інфраструктурних проектів в Україні», - заявив Ніколаєнко.

Він нагадав, що інфраструктурні облігації – це облігації, кошти від розміщення яких мають цільове призначення: фінансування будівництва (модернізації) об'єкту інфраструктури або окремих етапів реалізації інфраструктурного проекту. Тобто, у них є дві ознаки, що відрізняють їх від звичайних облігацій: цільове призначення і прив’язка до проекту. Залежно від того, яким є інфраструктурний проект – загальнонаціональним, місцевим чи корпоративним – інфраструктурні облігації можуть випускатись державними, муніципальними чи корпоративними структурами та фондами.

Широке застосування інфраструктурні облігації отримали в США, Австралії, Чилі, Індії, Китаї, Казахстані, а в Європі інфраструктурні облігації випускаються здебільшого для реалізації екологічних та соціальних проектів, більше всього у Нідерландах, Іспанії, Франції та Німеччині. На фінансування за допомогою розміщення облігацій припадає, за різними оцінками, більш ніж 15% світових інвестицій в інфраструктуру.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Чому в суспільстві поширена думка, що фондового ринку в Україні немає? Тому що реальний сектор не відчуває його існування. Запровадження інфраструктурних облігацій та забезпечення умов для випусків іпотечних облігацій дозволять дати чіткий сигнал – користуйтесь цими інструментами там, де потрібні чиста питна вода, каналізація, дороги, енергетика, доступне житло. Нагадаю, що модернізація інфраструктури – це ринок з обсягом потенційних інвестицій, співмірних з ВВП України», - резюмував Андрій Ніколаєнко.

У круглому столі взяли участь представники державних регуляторів та фахівці ринку капіталів.