Рішення Кабінету міністрів України про оподаткування імпорту енергетичного вугілля й електроенергії є виправданим. Таку думку висловив народний депутат від фракції БПП Олексій Гончаренко, який раніше критикував відкриття імпорту російської електроенергії з ініціативи Андрія Геруса, передає Обозреватель.

"Це правильне рішення. Такий імпорт може існувати лише за умови його високого оподаткування. Важливо, щоб з'явилося розуміння, що потрібно підтримувати українську енергетику та українських шахтарів, а не надувати країну-агресора, особливо в умовах економічної кризи, яка вже на повну розгортається в Україні", – заявив нардеп.

Водночас він додав, що Кабмін поки не закрив імпорт із Білорусі, через який російська електроенергія та вугілля продовжать надходити в Україну. "Цю прогалину потрібно теж закривати", – резюмував Гончаренко.

Напередодні, Кабмін ввів спеціальне мито в розмірі 65% на імпортовані з Росії електроенергію та вугілля, крім антрациту й коксу, з 1 квітня 2020 року.

З критикою цього рішення вийшов Андрій Герус, глава парламентського комітету з ПЕК, що був ініціатором відкриття імпорту електроенергії з Росії в жовтні 2019 року. Ріст російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств і зниження рівня споживання вугілля вітчизняними ТЕС. Внаслідок цього 25 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський доручив зупинити з 1 березня імпорт струму з Росії та Білорусі й завантажити вугіллям вітчизняні ТЕС.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще