Україна ще на крок наблизилась до перемоги над коронавірусом. Благодійний фонд Оксани Марченко передав Інституту серця автоматичну систему молекулярної діагностики в реальному часі ELITeInGenius, виготовлену в Італії.

Лікарі стверджують: це унікальний апарат експертного класу, який за короткий термін дозволяє виявити коронавірус у пацієнта. Відзначається, що даний апарат є першим в Україні і СНД. Для Інституту серця таке обладнання є особливо важливим, вважає директор інституту Борис Тодуров.

За словами Бориса Тодурова, генерального директора Інституту серця, даний прилад може визначати коронавірус у пацієнтів і мінімізує ризик зараження медперсоналу.

«Оскільки первинна діагностика, рання діагностика в таких ситуаціях допомагає не тільки виявити, але і правильно розпочати лікування. На жаль, ми не можемо нікуди від цього подітися. Оскільки до нас привозять пацієнтів з гострим інфарктом, з расслаивающимися аневризмами, з гострим коронарним синдромом, то рано чи пізно серед цих людей безсумнівно будуть люди, заражені вірусом. І ось ця рання діагностика допоможе нам, по-перше, ізолювати цих людей від незаражених і розпочати їх лікування вчасно для того, щоб убезпечити їх життя. Апарат сертифікований», – зазначив Тодуров.

Також директор інституту заявив, що апарат дозволяє лабораторно визначити наявність вірусу в крові людини протягом дуже короткого періоду часу.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

У свою чергу директор компанії-постачальника Олексій Ковальський зазначив, що таке обладнання експерт-класу з'явилося вперше в Україні і на пострадянському просторі. «Вперше в Україні і, скажімо, на пострадянському просторі з'явилося таке обладнання експерт-класу. Унікальність цього обладнання полягає в тому, що вперше під таке дослідження не потрібно спеціальної кімнати або приміщення. Це все може відбутися звичайної лабораторній кімнаті. Найстрашніше на сьогодні в лабораторному дослідженні – це можливість заразити досліджує, тобто лаборанта. Це обладнання дозволяє усунути можливість контамінації та, власне, мінімізувати ризик для медпрацівників, які працюють зараз в осередку ураження», – пояснив Ковальський.

Однією з унікальних можливостей нового обладнання, крім надзвичайної точності, є можливість проведення аналізу одночасно за 12 зразками і мінімізація часу на проведення тестування. Зараз медики витрачають на встановлення діагнозу більше доби, а з новим обладнанням тестування займе близько трьох годин.

Тодуров висловив подяку Оксані Марченко і Віктору Медведчуку і заявив, що цей апарат дозволить відновити трансплантологічну програму після того як епідеміологічна ситуація зміниться в країні і в світі.

«Для нашого інституту це дуже важливе обладнання. Наскільки я знаю, воно було набуте за особисті кошти Оксани Марченко і Віктора Медведчука. Користуючись нагодою, хочу сказати велике спасибі за підтримку. І це не остання прохання, яка звернена до цих людей. Зараз готується ще закупівля ряду обладнання, необхідного для лікування пацієнтів з коронавірусом», – подякував Борис Тодуров.

Нагадаємо, Оксана Марченко і Віктор Медведчук не залишили без уваги і потреби громадян, які проживають в близьких до кордону регіонах, а тому перебувають у зоні ризику. Раніше у всі районні лікарні Закарпаття було передано близько 700 комплектів медичного одягу, 20 тис. медичних масок, 38 тис. захисних оглядових рукавичок, 350 експрес-тестів для виявлення коронавіруса, 500 л антисептика, медикаменти та реанімаційне обладнання. Крім того, подружжя придбало 5 апаратів для штучної вентиляції легенів, два з яких передали в регіон.