Я твердо переконаний, що наразі серед великої кількості законодавчих «антикризових» ініціатив є одна, яка має бути розглянута найближчим часом – це створення нового єдиного органу, який буде розслідувати фінансові та економічні злочини – Служби фінансових розслідувань, і зволікати владі з цим питанням непотрібно.

Не втомлююсь публічно і послідовно вже майже 5 років пропонувати Концепцію Асоціації платників податків України щодо об’єднання в Службу фінансових розслідувань економічних підрозділів податкової міліції у складі ДФС України, Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) у структурі МВС України, Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави (ДКЗЕД) у структурі СБУ, в яких виникають проблеми розмежування компетенції, відбувається дублювання повноважень, відсутня персональна відповідальність за «тіньову» економіку, за зловживання та нанесення збитків, а також має місце відсутність координації взаємодії органів фінансового контролю.

На моє глибоке переконання, використовуючи можливості фінансового моніторингу Служби фінансових розслідувань, перехід від каральних функцій до функцій аналітики та розслідування з чітким визначенням основних завдань та компетенції новоствореного органу, влада буде здатна повернути довіру суспільства до державних органів, яку ми маємо після двадцяти років існування, наприклад, податкової міліції, незадоволення роботою якої демонструє суцільно все бізнес-середовище.

Безумовно, завданням нового єдиного органу, який буде розслідувати фінансові та економічні злочини, має бути забезпечення фінансової безпеки держави шляхом захисту державних фінансів як при наповненні бюджету, так і при розподілі бюджетних коштів, ретельна та кропітка робота з системними правопорушеннями, такими як розкрадання бюджетних коштів, ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, робота з протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, виявленню та розшуку активів, одержаних від підслідних економічних злочинів, що нарешті дозволить ліквідувати корупцію у багатьох сферах, яка є дуже актуальним питанням сьогодення.

Пандемія коронавірусу - це дуже серйозний виклик для всього світу. Ні для кого не секрет, що у Державному бюджеті України на 2020 рік немає фінансових ресурсів для запобігання поширенню коронавірусної хвороби та подолання її наслідків. До того ж, всім нам уже відчутно, як у зв’язку із карантином, виснажуються фінансові ресурси держави, знижується рівень життя населення, а натомість ще більше зростає рівень «тінізації» та криміналізації економіки.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Міжнародний досвід свідчить про те, що зменшення кількості державних органів фінансового контролю і фінансових розслідувань тільки підвищує ефективність їх діяльності.

Хочу наголосити, владі потрібно невідкладно здійснити все для того, щоб «епідемія» тиску на бізнес нарешті закінчилася, бізнес повинен бути захищений від необґрунтованого втручання у його господарську діяльність та кримінального переслідування.

В нинішніх умовах, коли в Україні у зв’язку з карантином тимчасово призупинили свою діяльність 29% компаній, тоді як 6% вже повністю закрили свій бізнес, частина сфер бізнесу залишилася зовсім без доходів, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину і вже звільнили до 50% штату співробітників тощо, як повідомляє Opendatabot, а це вибачте, ми ще провели тільки три тижні на карантині і невідомо ще скільки прийдеться провести часу, ще стільки ж, а, можливо, і довше. Тому, переконаний, що держава більш відчутно і рішуче повинна наразі впливати на фінансові процеси, створюючи умови для розвитку економіки та бізнесу, жорстко контролювати та невідворотно «карати» учасників злочинних фінансових схем тощо.

Для мене і впевнений для багатьох українців зовсім не зрозуміла ситуація із «намаганням» влади створити новий єдиний орган, який буде розслідувати фінансові та економічні злочини – Службу фінансових розслідувань.

Так, восени 2019 року велика група народних депутатів, представників аналітичних центрів та української бізнес-спільноти, юристів, економістів, фінансистів, 2,5 місяці активно працювали в робочих групах і для остаточного прийняття Закону про створення СФР залишалося зовсім небагато - проголосувати в Парламенті, а Президенту підписати Закон та ввести його в дію і розпочати процес. Замість цього, праця, час, енергія величезної кількості людей, хто працював над законопроектом і вірив, що ми дійсно рухаємося по шляху створення сучасної правової держави, 17 - ти сторінковим текстом зауважень від головного юридичного управління ВРУ відправили в "сміттєвий" кошик ...

Звертаю увагу Уряду та народних обранців на неприпустимість ні в якому разі скорочення видатків, закладених на створення Служби фінансових розслідувань у сумі 1,3 млрд грн., шукаючи джерела формування Резервного фонду. Обіцянки та намагання як попередньої так і теперішньої влади створити єдиний орган так і не виправдалися.

Впевнений стовідсотково, що можуть настати «лихі» 90-ті роки, якщо не гірше.

І на завершення, хочу зазначити, що Асоціація платників податків України в подальшому планує більш детально розповісти в своїх статтях про перспективи роботи майбутнього органу по боротьбі з правопорушеннями у сфері фінансів та економічних злочинів.

Президент ВГО АППУ

Віце-президент Європейської асоціації платників податків

Надзвичайний і Повноважний Посол Грігол Катамадзе