Інвестори в зелену енергетику України розраховують на швидкий розгляд і підписання меморандуму з Кабінетом міністрів, Енергетичним співтовариством та всіма зацікавленими сторонами, щоб вирішити поточні проблеми сектора і мати гарантію держави для збереження інтересу зарубіжних інвесторів до вкладення коштів в економіку країни.

Про це в коментарі Знай юа заявив голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, додавши, що меморандум буде обговорюватися на рівні уряду 14 травня.

«У першу чергу завтра на порядку денному буде проговорюватися сам меморандум. Є позиція міністерства, позиція інвесторів. До речі, позиція сонця і вітру більш ніж на 90% вже погоджена між компаніями. Вже є спільна домовленість, а значить ми виступаємо єдиним фронтом… Думаю, що все-таки буде знайдено компромісне рішення. Я бачу сьогодні міністерство, наскільки воно намагається знайти компроміс», - сказав Конеченков.

За його словами, до обговорення та підписання меморандуму будуть залучатися ключові енергокомпанії і державні відомства (Минэкоэнерго, НКРЕКУ, Комітет парламенту по енергетиці та ЖКГ), три профільні асоціації, а також Європейське енергетичне співтовариство.

Як зазначив Конеченков зарубіжні інвестори очікують отримання гарантій від держави, що збереже інвестиційну привабливість галузі і країни в цілому. Також глава УВЕА озвучив ключові положення, які, на його думку, важливо прописати в меморандумі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

«По-перше, треба розрахуватися з компаніями, які вже згенерували електроенергію, але не отримали від «Гарантованого покупця» відповідну плату за поставлену електроенергію в мережу. По-друге, треба отримати державні гарантії, що, якщо інвестори сьогодні підуть на скорочення зеленого тарифу, щоб їм залізобетонно закріпили всі умови, які будуть прописані в меморандумі, і держава чітко їх виконувало. І третє. Якщо компанії, які вже отримали РгеРРА, підписали РгеРРА з «Гарпоком», їм була збережена гарантія зеленого тарифу на період дії РгеРРА: для вітру - 3 роки, для сонця - 2 роки. Щоб якщо і буде скорочено термін будівництва, в першу чергу для сонця, і частково для вітру, то вони мали пріоритет при участі в аукціонах для отримання можливості побудувати свої об'єкти», - повідомив Конеченков.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища почало реалізацію ключових заходів по висновку енергетичної галузі країни з кризи. Серед пріоритетних завдань відомства – досягнення компромісного рішення з інвесторами у відновлювану енергетику та підписання меморандуму, щоб дати зарубіжним інвесторам розуміння щодо роботи вже побудованих і реалізації майбутніх проектів в секторі зеленої енергетики.