Про це заявив Володимир Власюк, директор ДП "Укрпромзовнішкспертиза", що знаходиться у відомстві Міністерства розвитку економіки, в рамках засідання круглого столу Європейської бізнес асоціації, присвяченого темі залучення інвестицій в електроенергетичний сектор.

«У нас дуже низькі тарифи на передачу та розподіл електроенергії. Тарифи нижчі, ніж в країнах Східної Європи десь в 3 рази. Ці деформації треба виправляти. Зокрема завдяки RAB-тарифу. Ми розуміємо, що недоінвестиованість в лінії електромереж за останні 15 років складає 40 млрд доларів», - стверджує Володимир Власюк.

За його словами в Україні інвестується кожен різ близько 300 доларів на 1 км енергомереж. Цей показник по країнах Східної Європи складає 1500 дол, в країнах більше розвинених – 3000-3500 дол. На думку Власюка введення моделі стимулюючого тарифоутворення повинно вирішити задачу значного збільшення інвестиційного ресурсу у операторів системи розподілу.

Разом з тим, народний депутат Людмила Буймістер відзначила, що методологія стимулюючого тарифу, що була запропонована НКЕРКП не має успішних аналогів в світі та не буде стимулювати інвесторів вкладати в електромережі. На її думку причина – поділ активів для нарахування ставки повернення капіталу, повернення капіталу тільки на 3 рік після інвестування та занизька ставка повернення на стару базу активів – 1%.

«Є міжнародна визнана практика, яка абсолютно прийнятна. І показники середньозваженої вартості капіталу (WACC) на всі активи операторів системи розподілу – це той показник, який на сьогодні використовується в багатьох успішних країнах», - зазначила Буймістер.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Буймістер підтримує Михайло Приходько, експерт з оцінки, моделювання та економічного аналізу в галузі енергетики і комунальних підприємств міжнародної аудиторської компанії «Ernst & Young» та зазначає, що доцільно визначати ставку доходності на активи обленерго на рівні WACC.

«Потрібно пам’ятати, що будь-який інвестор як існуючий, так і потенційний, буде будувати економічну модель і дивитися, які вільні кошти він отримає після виконання всіх зобов’язань по оновленню інфраструктури. Якщо він подивиться, що після виконання зобов’язань у нього не лишить ресурсів, то по суті така інвестиція для нього не є привабливою», - підкреслює Приходько.

Нагадаємо, Людмила Буймістер заявила, що НКРЕКП пропонує практику RAB-тарифів якої не існує в світі.