Як повідомляє Энергореформа, про це стало відомо з листа іноземних інвесторів на голову Фонду Кристаліну Георгиеву, які просять її посприяти в переговорах з Кабінетом міністрів України.

"На жаль, ми стурбовані тим, що уряд може бути на межі виходу за межі рішень, запропонованих у процесі медіації, і може прагнути ввести каральні, ретроспективні, односторонні зміни до договорів з галуззю ВДЕ… Ми хотіли поінформувати вас про дану ситуацію, сподіваючись, що ви зможете підняти це питання безпосередньо з вищим українським керівництвом", – написали представники 20 іноземних компаній.

Зокрема, серед авторів Notus (Німеччина) United Green (Британія) LongWing Energy (Люксембург), Emsolt (Туреччина), NBT, Scatec Solar (обидві – Норвегія), Rengy Solar (Нідерланди), TIU Canada (Канада), VR Capital (США), Vindkraft (Швеція), Total Eren (Франція).

"Ми залишаємося готовими до компромісу і сподіваємося, що уряд відновить переговори в рамках медіації Секретаріату Енергоспівтовариства, щоб ми могли досягти взаємоприйнятного рішення, що дозволяє зробити ВДЕ історією успіху, а не поразки", – зазначають автори листа.

Вони звертають увагу, що ретроспективний односторонній перегляд "зелених" тарифів урядами інших країн привів до звернення інвесторів в міжнародні арбітражі, в яких вони "майже без винятків" перемагали. "Вже зараз до кожного з нас звертаються юридичні компанії, які хочуть представляти нас проти уряду", – відзначають представники галузі.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У той же час, на їхню думку, "лавина арбітражних справ" буде програшною для обох сторін. "Це стане червоним прапорцем для прямих інвестицій не тільки в галузі ВДЕ, але і в декількох секторах, у тому числі, державно-приватне партнерство, яке залежить від держави як партнера. Зменшення потоку прямих іноземних інвестицій і зростання вартості фінансування призведе до ослаблення макроекономічної позиції України і ускладнить досягнення нею цілей, зокрема, в рамках програми МВФ", – звертають увагу автори листа.

За їх інформацією, в останні кілька років ними було мобілізовано в сектор ВДЕ понад $2 млрд прямих іноземних інвестицій, такий же обсяг планується залучити протягом наступних двох-трьох років під проекти, які розробляються.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами в «зелену» енергетику і Меморандум майже готовий до підписання.

21 травня зарубіжні інвестори з більш ніж 10 країн написали колективне звернення до голови уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном. 26 травня відбулася чергова зустріч з прем'єр-міністром України.

Як зазначив власник компанії «Виндркрафт Україна», шведський інвестор Карл Стурен, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також інші фінансові установи зупинили фінансування зелених проектів в Україні до моменту підписання меморандуму.

Генеральний менеджер компанії NBT в Україні Магнус Йохансен повідомляв, що компанія сподівається досягти компромісного рішення у переговорах з Кабміном, щоб реалізувати свій план інвестування 400 млн євро в будівництво вітроелектростанції в Херсонській області.

На думку голови Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, Україна повинна підписати меморандум з зарубіжними інвесторами в зелену енергетику, оскільки вони і так пішли на великі поступки, а подальше «викручування рук» призведе до судових позовів і втрати репутації держави.

Американська торгова палата в Україні зі свого боку закликала уряд підтримати пропозиції інвесторів щодо добровільної реструктуризації умов підтримки відновлюваної енергетики та укласти угоду, спрямовану на врегулювання кризи в цьому секторі.