Верховна Рада України в другому читанні проект закону №2513 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою", який, серед іншого, пропонує ввести в державі в правовий обіг термін "злодій в законі" та запровадити проти цієї категорії правопорушників окремі більш жорсткі санкції.

За відповідне рішення на засіданні парламенту 4 червня 2020 року проголосувало 236 народних обранців.

Законопроект до розгляду Верховною Радою був поданий президентом Володимиром Зеленським.

Інновацією закону стануть поняття "злочинна спільнота" та "злодій у законі". Останніми вважатимуть тих, хто "завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив".

Верховна Рада, скріншот: YouTube
Верховна Рада, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

За створення "злочинної спільноти" (об’єднання двох чи більше злочинних організацій) чи керівництво нею позбавлятимуть волі на строк від 10 до 15 років. А ось за звання "злодій у законі" доведеться поплатитися позбавленням волі на строк від 12 до 15 років та конфіскацією майна.

"Організована злочинність, а також особи, які здійснюють її організацію та керівництво – "злодії у законі", формують в Україні типове для держав колишнього СРСР злочинне середовище. Воно характеризується наявністю жорсткого кодексу поведінки, сталих кримінальних традицій, високим рівнем організованості, ієрархічності, закритості і конспіративності. Тому при реформуванні правоохоронної політики необхідно враховувати досвід держав-сусідів", - йде мова у пояснювальній записці.

Законодавці обґрунтовують необхідність нового закону успішною практикою інших країн, зокрема Грузії. Також стверджується, що цей нормативно-правовий акт відповідає міжнародному законодавству та не порушує прав людини.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Чому "злодії в законі" заполонили Україну.

Як повідомляв портал Знай.ua, У Харкові схопили "хрещеного батька" з Пітера: що забув в Україні головний злодій в законі Путіна.

Також Знай.ua писав, Злодій в законі: харківські копи спіймали злого Робін Гуда.