Причиною рекордних збитків стала дестабілізація роботи вугільних підприємств і теплових електростанцій ДТЕК Енерго через кризову ситуація на ринку електроенергії. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Наголошується, що основні причини системної кризи в енергетиці – це відхід від принципів енергореформи і спотворення ринкової конкуренції регуляторними рішеннями, що призвело до штучного обмеження виробництва електроенергії тепловою генерацією. У першому кварталі 2020 року для теплової генерації був встановлений мінімальний режим роботи: кількість енергоблоків компанії, що працюють в денні та нічні години скоротилася до 16, що неприпустимо для нормальної експлуатації обладнання ТЕС. У першому кварталі 2019 року вдень працювали 27 енергоблоків ДТЕК Енерго, вночі – 25 енергоблоків.

Повідомляється, що це призвело до того, що в першому кварталі 2020 року ДТЕК Енерго знизив виробництво електроенергії на 37,8% до 5,1 млрд кВт•ч. На складах підприємств в квітні перебувало 2,9 млн тонн вугілля, що на 80% перевищує показник 2019 року.

Крім того, негативний ефект на фінансові результати компанії надало ослаблення курсу національної валюти через загальний економічний спад.

Нагадаємо, що ДПЕК Енерго в 2019 році інвестував у розвиток виробництва 5,2 млрд грн. У 2019 році компанія продовжила реалізацію стратегії нарощування частки вітчизняного вугілля марки «Г» в паливному балансі електростанцій. З антрациту на газове вугілля були переведені енергоблоки №1 ДТЕК Криворізька ТЕС та №10 Придніпровська ТЕС.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В 2019 році ДТЕК Енерго перерахував у центральні і місцеві бюджети 14,6 млрд грн податків і зборів.

Нагадаємо, раніше Минэкоэнерго заявляла про важкому за 20 років кризі галузі і наявність дефіциту в 50 млрд грн.