Підвищення ренти на видобуток залізної руди необхідно відкласти на рік, щоб не погіршувати роботу галузі в умовах кризи. Про це написав аналітик GMK Center Андрій Глущенко в блозі на «Ліга».

За словами експерта, в Україні немає економічної політики, що підтримує розвиток залізорудної промисловості. Ця галузь позиціонується виключно як сировинна, не створює високотехнологічних продуктів і тому негідна якогось стимулювання. Але підвищення ставки ренти на видобуток руди, що передбачено змінами до Податкового кодексу, може призвести до серйозних втрат в галузі.

«В 2019 році виробництво ЗРС в Україні практично не змінилося в порівнянні з попереднім роком, а виробництво найбільш технологічних продуктів (котунів) скоротилося на 3,1%. Якщо взяти більш тривалу ретроспективу, побачимо, що з 2014 року виробництво ЗРС в цілому падає в середньому на 2,0% щорічно. Підвищення ренти на видобуток залізної руди лише сприятиме цій негативній динаміці, в т. ч. за рахунок втрати ринку Китаю, де у нас сильні конкуренти», - зазначив Глущенко.

На його думку, щоб підтримати галузь у нинішніх кризових умовах, владі слід відкласти підвищення ставки ренти на рік.

«Ідея річної відстрочки підвищення ренти на залізну руду виглядає доречно. Українська держава не може підтримати галузь. Досить хоча б не погіршувати умови її діяльності в складних умовах», - підкреслив Глущенко.

Нагадаємо, раніше компанія ArcelorMittal закликала депутатів відстрочити на рік підвищення ставки ренти на видобуток залізної руди, що передбачено змінами до Податкового кодексу (законопроект №1210). У компанії підкреслили, що підвищення рівня рентної плати зараз призведе до втрати ринків збуту та джерел валютних надходжень, скорочення робочих місць, суттєвому зменшенню платежів у державний і місцеві бюджети, а також погіршення стану економіки.