Про це написав інвестиційний банкір Сергій Фурса у колонці для «Нового времени».

«Будь нормальний наглядова рада, наприклад, у «Центренерго», то він би давно задався питанням, а навіщо державна компанія купує дорого і продає дешево і чому всі ці операції відбуваються з компаніями Коломойського?», - написав Фурса.

Експерт також підкреслив, що із-за цих схем державна компанія «Центренерго» за рік з прибуткової перетворилася на збиткову.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. За підсумками 2019 року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4. млрд грн). За словами нардепа Олексія Кучеренко, призначення менеджменту близького олігарха відбувалося в період, коли представником президента в Кабміні був Андрій Герус.

Вже серпні 2019 «Центренерго» підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 млн грн з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої був оператором на АЗС ANP (входить у групу "Приват") в Києві. За інформацією видання «Цензор.немає», вугілля поставлявся за ціною 3 165 грн за тонну, що вдвічі більше від ринкової на той момент - 1 741 грн за тонну. Крім того, «Центренерго» початок постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольський і Запорізькі заводи феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі».

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

За даними розслідування Бігус.інфо вугілля на Центренерго поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів «ДНР».

При цьому Радіо Свобода повідомила про постачання газу на Центренерго компанією Юнайтед Енерджі близькою до Коломойському. При цьому, газ купується у напівдержавній Укрнафти нижче ринку і продається на Центренерго вище ринку.

«Юнайтед Енерджі» була першим і найбільшим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту по виправленню Андрія Геруса.