Інвестори зобов'язалися вкласти понад 500 млн доларів протягом наступних п'яти років. Однак затримка може призвести до відмови вкладати кошти. Про це говорили під час онлайн-дискусії «Відбудеться УРП в Україні?»

«Процес підписання угод виявився досить складним. Я впевнений, що ніхто не очікував, що переговори займуть рік, - зазначив глава держслужби геології і надр Роман Опимах, додавши, що останній тиждень державна міжвідомча комісія збиралася три рази в повному складі для розгляду всіх найважливіших питань. Зараз рішення цих питань планують донести інвесторам для проведення остаточних переговорів.

За словами партнера і керівника практики енергетики та проектів в Україні, CMS Cameron McKenna, юридичного експерта з УРП Віталія Радченка проблема затримки виникає через відсутність системної роботи всіх органів. Одне питання потрібно вирішувати з двадцятьма державними представниками. А в умовах, коли в державі постійно відбувається зміни в уряді, коли ціни на газ падають, бажання інвесторів вкладати кошти в Україну потрібно мотивувати і заохочувати.

«Ми намагаємося переконати державу, що інвестору, який готовий інвестувати 1 млрд 200 млн грн для початкової програми робіт тільки по одному родовищу, потрібно допомагати. Поки що ми маємо таких інвесторів, які готові вкладати, ми їх повинні оберігати, тримати і примножувати», - зазначив Віталій Радченко.

Керівник напрямку з розвитку дивізіону «Розвідка і Видобуток» Групи Нафтогаз Євген Сташенко, в салю чергу, вказав на проблеми в процесі проведення переговорів, а саме у відсутності відповідальної особи, яке могло б фінально приймати рішення.

Популярні новини зараз
Дівчина 4 роки жила з тілами своїх батьків, яких сама вбила: отримувала пенсії та надсилала привітання братам Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули Від шикарної моделі тікають хлопці через її дивні нахили: "Або я, або ці яйця" Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада
Показати ще

«Коли засідає комісія, вона часто не може прийняти одноголосне рішення. Особливо, якщо профільне спрямування не погоджує визначену позицію. В таких ситуаціях немає людини, який був би готовий взяти на себе відповідальність, спираючись на міжнародні норми», - сказав Сташенко.

Нагадаємо, що минулого року Кабінет міністрів України визначив переможців конкурсу на укладення угод про розділ продукції (УРП) на дев'яти нафтогазових ділянках в Україні (розпорядження №507 від 5 липня 2019 року). Зокрема, «Укргазвидобування» спільно з канадською нафтогазовою компанією Vermilion Energy отримала право видобувати нафту і газ на Балаклійському та Іванківському ділянці. Самостійно «Укргазвидобування» перемогла на двох ділянках - Берестянская і Бузивське. «енерджі Юкрейн Л. Л. С.» отримала дозвіл на розробку Варвинського ділянки. Дозвіл на розробку Зінківського ділянки отримали «Ойл енд Гез оверсіз Трединг Бі.Ві.» та ТОВ «Нафтогазексплуатация», співзасновником якої є компанія «ДТЕК Ойл Енд Газ Б. У». «Укрнафтобуріння» була визнана переможцем за Русановскому ділянки, а «Гео Альянс Партнерство і Гео Альянс Партнершип Б. В. - по Софіївському ділянці. Компанія «Велл ДО» перемогла на Угнівському ділянці.