Шахтарі з різних регіонів України почнуть завтра в Києві безстрокову акцію протесту, на якій, серед іншого, будуть вимагати погашення перед працівниками державних шахт заборгованості з виплати зарплати, виведенню галузі з кризи і відставки відповідальних за кризу чиновників. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook.
«Гірники підприємств «Мирноградуголь», «Добропіллявугілля», «Селидіввугілля» виїхали в столицю. 30 червня шахтарі з різних регіонів України починають в Києві безстрокову акцію протесту, щоб захистити свої гарантовані Конституцією права і передати президенту, прем'єр-міністру, міністру енергетики свої вимоги, серед яких: погашення перед працівниками державних шахт заборгованості з виплати заробітної плати, яка станом на 24 червня 2020 року, становить 622,5 млн грн», - зазначив він. Також, за словами Волинця, серед вимог шахтарів: «зобов'язання Фонду державного майна України, ЗАТ «Центренерго», ДП «Держвуглепостач», ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» повністю розрахуватися з державними вугледобувними підприємствами за отриманий вугілля, зокрема, з ДП «Львіввугілля» (353 млн грн), шахтами імені М. С. Сургая (94 млн грн), «Південнодонбаська №1» (260 млн грн), «Краснолиманська». Крім того, шахтарі будуть вимагати звільнення від виконання обов'язків голови профільного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і притягнути його до кримінальної відповідальності. «Також заборона імпорту електроенергії та вугілля газових марок з країни агресора - Російської Федерації, Білорусі. Відновлення роботи блоків теплових електростанцій, які були переоснащені з антрацитового вугілля на вугілля газової групи. Виведення шахт з простою, забезпечення їх стабільної роботи та інше», - додав Волинець.

Нагадаємо, на минулому тижні шахтарі державної шахти «Надія» протестували під Офісом Президента. Після виходу до них глави держави і обіцянки «розібратися з Центренерго», шахтарям держкомпанія підконтрольна Ігорю Коломойському заплатила 8,75 млн грн, що становить бл 0,5% боргу Центренерго шахтам.

Раніше Волинець заявляв, що коли працювала формула «Роттердам +», вітчизняне вугілля був затребуваний і шахтарі мали роботу і зарплату, а зараз вони збираються їхати до Києва протестувати.