Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКЭКУ) розраховує, що народні депутати проголосують у першому читанні за підготовлений Кабінетом міністрів України законопроект №3658, який передбачає скорочення зелених тарифів і продовжить розвиток відновлюваної енергетики в країні.

Про це в ході засідання заявив голова НКРЭКУ Валерій Тарасюк.

«Будемо сподівається, що ви (депутати – ред.) проголосуєте за відповідний закон», - сказав Тарасюк.

При цьому він повідомив, що регулятор має намір підвищити тариф «Укренерго» на передачу електроенергії, щоб держкомпанії могли погасити борги перед виробниками зеленої електроенергії в рамках меморандуму.

У свою чергу присутня на засіданні народний депутат Вікторія Гриб зазначила, що НКРЭКУ може розглянути різні можливості покриття дефіциту коштів для розрахунків перед виробниками ВДЕ та уникнути підвищення тарифів на електроенергію для промисловості.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомлялося, 10 червня глава Кабміну Денис Шмигаль підписав з представниками інвесторів в зелену енергетику меморандум, який повинен вирішити проблеми сектора і допомогти вивести енергетичну галузь з кризи. За словами прем'єра, пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі – на інші поступки щодо зниження зелених тарифів уряд не піде. Глава Кабміну наголошує, що законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.

Ключові положення законопроекту №3658 припускають зниження зелених тарифів для ВЕС введених в експлуатацію до 2020 року на 7,5%, для СЕС – на 15%. Також він встановлює відповідальність за небалансы виробникам ВДЕ в 2021 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році. Також він вказує, що держава вирішить проблему поточної заборгованості (15 млрд грн) перед підприємствами зеленої електроенергії – 40% до кінця 2020 року і по 15% щокварталу до кінця 2021 року.

25 червня Комітет по енергетиці та житлово-комунальному господарству одноголосно погодила передачу в парламент для першого читання законопроект Кабінету міністрів №3658, який передбачає скорочення зелених тарифів і врегулює криза в зеленій енергетиці країни.

При цьому Секретаріат енергетичного співтовариства опублікував заяву, в якій вказав, що Верховна Рада повинні до виходу на літні канікули (середина липня) проголосувати за даний законопроект.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи.

Також раніше виник скандал, пов'язаний з листуванням двох народних депутатів – голови та члена Комітету з енергетики Верховної Ради Андрія Геруса і Андрія Жупаніна. У смс-переписці містилися нецензурні формулювання, які передбачають намір розправи з інвесторами в зелену енергетики, що викликало низку критичних заяв міжнародних інвесторів і організацій, що закликають Володимира Зеленського зустрітися з інвесторами і вирішити проблему «зелених».