Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики планує ввести акцизний збір на виробництво зеленої електроенергії, ніж порушить умови підписаної між Кабінетом міністрів України та асоціаціями возобновлямой енергетики меморандуму.

Про це у коментарі повідомив голова Правління Громадської Спілки «Українська вітроенергетична асоціація» Андрій Конеченков, один з підписантів меморандуму.

«При підготовці Меморандуму тема акцизу не обговорювалася і не прописувалася. Відповідно, нинішня пропозиція НКРЕКП дивує, оскільки порушує вже досягнуті домовленості Кабінету Міністрів України з інвесторами», - сказав Конеченков, коментуючи відповідний документ регулятора.

У планах НКРЕКП – встановити 3,2% акцизного збору за вироблені в Україні зелену електроенергію. Про це йдеться в Обґрунтуванні про схвалення постанови НКРЭКУ «Про внесення змін до постанови НКРЭКУ від 10 грудня 2019 No 2668».

«Більше того, із законодавчої точки зору НКРЭКУ не має права встановлювати акцизний податок, оскільки для цього потрібні зміни в Податковий кодекс, які може прийняти тільки Верховна Рада України», - підкреслив голова правління УВЕА.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За його словами, введення акцизу - це непрямий додаткове зниження «зеленого» тарифу», понад рівень, про який держава домовилося з інвесторами.

«Тому дана ініціатива регулятора не узгоджена з інвесторами і є по суті новим примусовим фінансовим обмеженням, що погіршує фінансові умови проектів ВДЕ та змусить інвесторів звертатися в міжнародні арбітражі», - резюмував Конеченков.

Як повідомлялося, 10 червня глава Кабміну Денис Шмигаль підписав з представниками інвесторів в зелену енергетику меморандум, який повинен вирішити проблеми сектора і допомогти вивести енергетичну галузь з кризи. За словами прем'єра, пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі – на інші поступки щодо зниження зелених тарифів уряд не піде. Глава Кабміну наголошує, що законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.

Ключові положення законопроекту №3658 припускають зниження зелених тарифів для ВЕС введених в експлуатацію до 2020 року на 7,5%, для СЕС – на 15%. Також він встановлює відповідальність за небалансы виробникам ВДЕ в 2021 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році. Також він вказує, що держава вирішить проблему поточної заборгованості (15 млрд грн) перед підприємствами зеленої електроенергії – 40% до кінця 2020 року і по 15% щокварталу до кінця 2021 року.

25 червня Комітет по енергетиці та житлово-комунальному господарству одноголосно погодила передачу в парламент для першого читання законопроект Кабінету міністрів №3658, який передбачає скорочення зелених тарифів і врегулює криза в зеленій енергетиці країни.

При цьому Секретаріат енергетичного співтовариства опублікував заяву, в якій вказав, що Верховна Рада повинні до виходу на літні канікули (середина липня) проголосувати за даний законопроект.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи.

Також раніше виник скандал, пов'язаний з листуванням двох народних депутатів – голови та члена Комітету з енергетики Верховної Ради Андрія Геруса і Андрія Жупаніна. У смс-переписці містилися нецензурні формулювання, які передбачають намір розправи з інвесторами в зелену енергетики, що викликало низку критичних заяв міжнародних інвесторів і організацій, що закликають Володимира Зеленського зустрітися з інвесторами і вирішити проблему «зелених».