А по-друге, буде сприяти залученню інвестицій для впровадження інновацій, енергетичного переходу та відновлення економіки. Про це говорить Руд Берндсен, член правління європейської асоціації ОСР E. DSO на міжнародному вебінарі Securing Capital Investment in ukraine's Electric Grid (Забезпечення капітальних інвестицій в електричні мережі України: дорога в майбутнє), організованому Центром відносин США-Україна (CUSUR).

«ОСР стикаються з величезною кількістю децентралізованого виробництва енергії за допомогою сонячних батарей, не тільки на дахах домогосподарств, але і в зростаючому числі комерційних сонячних електростанцій, у яких дуже зацікавлений інвестор. А також виробництво вітрової енергії на морі і на землі», - зазначає Руд Берндсен, член правління європейської асоціації операторів системи розподілу E. DSO. Ці виклики неможливо буде вирішити без значних інвестицій в електромережі, які покликаний забезпечити RAB-тариф.

Як топ-менеджер нідерландського оператора системи розподілу Alliander, Берднсен стверджує, що після 20 років функціонування RAB-тарифу у Нідерландах їх компанії вдалося довести рівень надійності своєї системи до 99%. «Виступаючи від імені моєї власної компанії, у нас близько 3,2 мільйона споживачів електроенергії і 3 мільйона споживачів природного газу. У нас рівень простою 22 хвилини, що трохи менше, ніж у Данії. У нас дуже високий рівень інвестицій - близько 800 мільйонів євро на рік, прибуток – п'ятсот мільйонів євро в рік», - ділиться Берднсен.

Також нідерландський енергоексперт зазначив, що запровадження стимулюючого регулювання розширило співробітництво між європейськими ОСР в ЄС і дозволило в повній мірі перетворити ВСР у системного оператора та нейтрального учасника ринку.

«Я хотів би запропонувати обговорити, як запровадити в Україні форму стимулюючого регулювання, яка дасть позитивний ефект, доведений в інших країнах, з точки зору справедливих тарифів для клієнтів і ефективної діяльності компанії для інвесторів. А також має потенціал для залучення величезних інвестицій, необхідних для впровадження інновацій, енергетичного переходу та відновлення економіки», - підкреслює Руд Берндсен.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, раніше президент Міжнародного центру з податків та інвестицій (ITIC) Деніел Вітт, заявляв, що модернізація електромереж - питання національної безпеки і промислового розвитку країни.