Про це заявила політолог Олеся Яхно виданню «Коментарі».

«Є група, зацікавлена в зміні не тільки голови НБУ, але і його заступників, які асоціюються з командою Гонтарєвої, домоглася націоналізації Приватбанку. Це група олігарха Ігоря Коломойського. Вона розуміє, що від позиції НБУ залежить результат зусиль Коломойським, щоб не стільки повернути ПриватБанк, скільки отримати компенсацію від держави. Мабуть, Коломойський зумів переконати Зеленського, що це необхідно зробити», - сказала Яхно.

Вона також нагадала, що держкомпанія «Центренерго», яку контролює бізнесмен Коломойський, за два роки з прибутковою стала збитковою, і заборгувала шахтарям мільярди, з-за чого вони виходять зараз на акції протесту.

«Дивно, що маючи перед очима такий наочний приклад, Зеленський все одно, схоже, хоче віддати НБУ під контроль певних груп. Після чого Нацбанк перестане бути незалежною, а Україна втратить довіру міжнародних фінансових інституцій», - підкреслила Яхно.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в період перебування Андрія Геруса на посаді представника президента в Кабміні в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. Як заявив бізнесмен Віталій Карпачов Герус в цей період приїжджав до нього від Коломойського домовлятися про розгортання схем на Центренерго.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

За підсумками 2019 збитків держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд грн). Підтверджені ФДМ борги досягли 4 млрд грн. Раніше компанія була прибутковою.

«Центренерго» з літа 2019 року почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольського та Запорізького заводів феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі». За даними Low Carbon (проект ФРН) збитки на цих операціях досягли 900 млн грн.

За даними розслідування Бігус.інфо вугілля на «Центренерго» поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів «ДНР».

При цьому Радіо Свобода повідомила про постачання газу на «Центренерго» компанією Юнайтед Енерджі близькою до Коломойському. При цьому газ купується у напівдержавній "Укрнафти" за ціною нижчою ринкової і продається на «Центренерго» вище ринкової.

«Юнайтед Енерджі» була першим і найбільшим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту за поправкою Андрія Геруса.