Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” змушена брати кредити на виплату зарплати своїм працівникам, оскільки відкритий нардепом Андрієм Герусом імпорт електроенергії з Росії спровокував колапс з розрахунками на ринку електроенергії України.

Про це в інтерв'ю для Економічної правди повідомила в. о. міністра енергетики Ольга Буславець, відповідаючи на питання журналістів про причини залучення кредитів держкомпанією.

“Ви згадували сьогодні про Андрія Геруса, я вам нагадаю про відкритому імпорті з Росії та Білорусі за двосторонніми договорами ще восени. Це вже тоді почало хитати ситуацію”, - сказала Буславец.

“Дуже красиво було сказано, що це зроблено для конкуренції. Можна, напевно, все що завгодно красивою обгорткою загорнути, але це не та історія”, - додала міністр.

При цьому вона підкреслила, що проблеми виникли через ручного втручання в роботу ринку електроенергії.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

“Ситуація на ринку спотворена, регулятору потрібно переглядати правила. За останні місяці перед моїм призначенням було надто багато адміністративних втручань у ринок”, - зазначила Буславец.

Як повідомлялося, в середині червня “Енергоатом” привернув 400 млн грн у “Таскомбанку” для виплати заробітної плати з-за дефіциту власних коштів.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії став ключовою причиною найглибшої кризи в енергетиці за час незалежності України. Відкриття імпорту відбулося завдяки так званим правкам Геруса.

У період жовтень 2019 - березень 2020 з Росії було імпортовано на 1 млрд грн. Найбільшим імпортером електроенергії з РФ була компанія «Юнайтед Енерджі», близька до олігарху Ігорю Коломойському, який також займається дії Андрія Геруса.

4 травня у Верховній Раді президент України Володимир Зеленський заявив, що не може бути й мови про імпорт електроенергії в країну, оскільки це залишить тисячі шахтарів без роботи.

наприкінці квітня Міністерство енергетики розробило новий енергобаланс України на 2020 рік і повністю відмовилося від поставок електроенергії з Білорусі та Росії.

1 липня глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус виніс на голосування комітету законопроект №3657-1, яким планується внести правки в закон «Про ринку електроенергії», що передбачають відновити раніше заборонений імпорт електроенергії з країн СНД, зокрема Росії.

Даний законопроект підтримало 11 депутатів Комітету, що дозволяє передати документ для прийняття в стінах парламенту.